Khao Niao Mamuang



......czyli słodki ryż kleisty z mango :)

Tradycyjny tajski deser przygotowywany zawsze w trakcie sezonu zbiorów mango.

Składniki na 2 osoby:
  • szklanka słodkiego ryżu kleistego
  • puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • cukier palmowy lub trzcinowy
  • świeże mango
  • mąka z tapioki lub mąka ryzowa

Uwaga:

Słodkiego ryżu kleistego raczej  nie zastąpimy zwykłym ryżem - a to z uwagi na specyficzny smak i zapach. Pachnie i smakuje (gotowany na wodzie) prawie jak ryż z mlekiem...czyli teoretycznie można by było go "podrobić", gotując zwykły ryż na mleku (nie probowalam) ;) Ryż ten rożni się również wyglądem od zwykłego ryżu. Po prawej: zwykły ryz, po lewej: słodki kleisty 


Cukru trzcinowego nie radzę zastępować zwykłym białym cukrem...to jednak nie to samo. 
Sosu kokosowego nie zagęszczamy zwykłą mąką...jeśli nie mamy pod ręką mąki ryżowej czy tapioki, myślę że odrobina skrobii ziemniaczanej nie powinna zepsuć smaku.

Sposób przygotowania:

1. Gotujemy ryz na miękko.
2. W trakcie gotowania się ryzu, przygotowujemy sos kokosowy na który składa się: puszka mleczka kokosowego i cukier trzcinowy. Sos doprowadzamy do wrzenia - cukier musi się rozpuścić. Ilość cukru zależna od tego jak słodko lubimy.
3. Przekładamy ryz z garnka do miski i mieszamy z połową gotowego sosu kokosowego. Przykrywamy miskę ściereczką i czekamy ok 15 min do czasu az ryz wchłonie sos.
4. Drugą połowę sosu zagęszczamy mąką ryżową.
5. Ryż podajemy z kawałkami świeżego mango i sosem kokosowym.


0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obserwują: