......czyli słodki ryż kleisty z mango :)
Tradycyjny tajski deser przygotowywany zawsze w trakcie sezonu zbiorów mango.
- szklanka słodkiego ryżu kleistego
- puszka mleka kokosowego (400 ml)
- cukier palmowy lub trzcinowy
- świeże mango
- mąka z tapioki lub mąka ryzowa
Uwaga:
Słodkiego ryżu kleistego raczej nie zastąpimy zwykłym ryżem - a to z uwagi na specyficzny smak i zapach. Pachnie i smakuje (gotowany na wodzie) prawie jak ryż z mlekiem...czyli teoretycznie można by było go "podrobić", gotując zwykły ryż na mleku (nie probowalam) ;) Ryż ten rożni się również wyglądem od zwykłego ryżu. Po prawej: zwykły ryz, po lewej: słodki kleisty
Sposób przygotowania:
2. W trakcie gotowania się ryzu, przygotowujemy sos kokosowy na który składa się: puszka mleczka kokosowego i cukier trzcinowy. Sos doprowadzamy do wrzenia - cukier musi się rozpuścić. Ilość cukru zależna od tego jak słodko lubimy.
0 komentarze:
Prześlij komentarz