Jedno z najpopularniejszych na świecie dań hinduskich, powstałe w Goa . Nazwa kombinacją dwóch słów :"vinagre" oznaczającego ocet oraz hinduskiego "aloo" oznaczającego ziemniaki. Wieprzowinę można zastąpić wołowiną, czy też jagnięciną. Co do ziemniaków - nie rozgotują się , tak więc bez obaw :) Istnieje możliwość kupna w polskich delikatesach gotowej pasty vindaloo, pisze Makłowicz, ale jak dotąd czegoś takiego jeszcze u nas nie widziałam.. dlatego też zrobimy ją samemu :)
Przepis i dodatkowe informacje pochodzą z ksiązki R. Makłowicza - Fuzja Smaków.
W związku z zastraszającą ilością chili w przepisie na masalę, byłam zmuszona wprowadzić małe zmiany...tak że, słowiański żołądek, nieprzyzwyczajony do potraw z dodatkiem 15 czerwonych suszonych papryczek chili i 4-ech zielonych, bez problemu sobie z nią poradzi :)
Masala:
- łyżeczka ziaren kuminu
- łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
- 4 gozdziki
- kawałek kory cynamonu ( może być mielony)
- 3/4 czerwonej papryki ( tutaj miało być 15 suszonych chili)
- opcjonalnie 1/4 papryki zielonej ( 4 zielone chili)
- 1łyżeczka kurkumy ( może być mielona)
- kawałek imbiru wielkości kciuka ( koniecznie świeży!)
- ocet winny czerwony ( biały średnio się nadaje, ale nie jest zły)
Wszystkie przyprawy ucieramy w mozdzieżu na pastę.
Wieprzowina Vindalooo
- 800g wieprzowiny, krojonej w kostkę
- masala vindaloo
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- 4 czerwone cebule
- 7 ząbków czosnku
- kilka łyżek pasy pomidorowej (koncentrat pomidorowy i pomidor krojony w kostkę też się sprawdzi)
- szczypta cukru
- sól
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzać olej, wrzucic drobno posiekaną cebulkę - zeszklić. Dodać pastę masala, posiekany czosnek i chwilkę smażyć, po czym dorzucić mięso - smażyć. Dolewamy nieco wody, dodajemy pasty pomidorowej i dusimy na małym ogniu. Jak już mięso zacznie stawać się miękkie ( robimy coś na wzór gulaszu), dodajemy ziemniaki krojone w kosteczkę). Gotujemy tak długo, aż mięso i ziemniaki zmiękną. W razie potrzeby dolewamy wody.
1 komentarze:
Bardzo dobre mniam mniam :)
Prześlij komentarz