Przepis autorski, skomponowany z dostępnych na polskim rynku składników typowych dla kuchni chińskiej/japońskiej.
Składniki na 2 L wody:
gotowany filet z kurczaka krojony w kostkę2 L wody3 cm imbiru - siekany4 przepołowione ząbki czosnku50ml sosu sojowego jasnego +10ml octu ryżowego +łyżka dark muscovado2 łyżki miodu gryczanego40 ml oleju paprykowego (czerwony)garść pędów bambusagarść grzybków munmarchewka krojona w słupekkwiat gałki muszkatołowejgwiazdka anyżu gwiazdkowatego (koniecznie gwiazdka - inny anyż się nie nadaje)pęczek makaronu somenrosól warzywny do przyprawiania (nie w kostce)por2 gotowane na twardo jajkasezamKilka dodatkowych wskazówek:
Nie wykorzystamy wody w której był gotowany kurczak ze względu na farfocle pływające w wywarze i chemię którą był karmiony kurczak (jeśli kurczaka mamy z hipermarketu).
Sos sojowy jasny jest z reguły mniej słony od ciemnego - co zależy od producenta. Dodając sosu sojowego do zupy, należy ją skosztować by nie była za słona. Radzej omijać z daleka sosy soje tao tao, gdyż te dają mało smaku i są mocno przesolone.
Podobnie w przypadku octu ryżowego - nie tao tao, gdyż niczym nie przypomina w smaku octu ryżowego - w tym przepisie można go zastąpić octem winnym. W trakcie przyprawiania octem ryżowym również robimy test smakowy :) Zupa powinna być słodko kwaśna.
Sposób przygotowania:
1. Do wody wrzucamy i gotujemy: kurczaka, anyż i kwiat gałki muszkatowej (na 15 min tylko, po czym wyciągamy), sos sojowy, ocet ryżowy, olej paprykowy, rosół drobiowy, imbir, czosnek, miód, grzybki mun (paski), pędy bambusa.
2. Marchewkę dodajemy pod koniec aby pozostała chrupka.
3. Do gotowej zupy wrzucamy makaron somen. Makaron ten dość szybko się gotuje, więc pozostawiamy go w wywarze na małym ogniu przez jakieś 5 min.
1 komentarze:
Hard Rock Hotel & Casino Las Vegas - Mapyro
Find your nearest 사천 출장샵 Casino with free parking, 포항 출장마사지 a variety of table games 오산 출장안마 and exciting slot machines. Book online 시흥 출장마사지 or call (702) 과천 출장샵 770-7542.
Prześlij komentarz