- 500g kiszonych liści winogron (lub blanszowanych)
- 1 1/2 szklanki ryżu
- 1/2 szklanki oleju
- 2 duże cebule
- łyżeczka orzeszków piniowych
- sok z 2 cytryn
- 2 łyżeczki siekanej pietruszki, koperku, mienty
- szczypta cynamonu
- szczypta cukru
- Opcjonalnie: mielone
Sposób przygotowania:
1. Liście winogron: kiszony płuczemy pod bierzącą wodą; surowe blanszujemy w gorącej wodzie z dodatkiem soli. W obu przypadkach usuwamy łodygę.
2. Gotujemy ryż.
3. Podsmażamy cebulkę na oleju. Opcjonalnie wraz z cebulką podsmażamy mielone. Podsmażoną cebulkę dodajemy go ugotowanego ryżu, po czym uzupełniamy przyprawami: pietruszka, cynamon, koper, orzeszki piniowe (siekane), mienta, szczypta cukru.
4. Otrzymaną masę ryżową z dodatkami dzielimy na porcje i zawijamy w liście winogron. Zawijamy tym samym sposobem co sajgonki:
5. Gotujemy 50 min w sosie pomidorowym.
Podajemy na zimno.
0 komentarze:
Prześlij komentarz