Yaprak Sarması- nadziewane liście winogron




Potrawa zarówno kuchni tureckiej, jak i greckiej (dolmadakia)



  • 500g kiszonych liści winogron (lub blanszowanych)
  • 1 1/2 szklanki ryżu
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 duże cebule
  • łyżeczka orzeszków piniowych
  • sok z 2 cytryn
  • 2 łyżeczki siekanej pietruszki, koperku, mienty
  • szczypta cynamonu
  • szczypta cukru
  • Opcjonalnie: mielone
 
 

 

Sposób przygotowania:

1. Liście winogron: kiszony płuczemy pod bierzącą wodą; surowe blanszujemy w gorącej wodzie z dodatkiem soli. W obu przypadkach usuwamy łodygę.

2. Gotujemy ryż.

3. Podsmażamy cebulkę na oleju. Opcjonalnie wraz z cebulką podsmażamy mielone. Podsmażoną cebulkę dodajemy go ugotowanego ryżu, po czym uzupełniamy przyprawami: pietruszka, cynamon, koper, orzeszki piniowe (siekane), mienta, szczypta cukru. 

4. Otrzymaną masę ryżową z dodatkami dzielimy na porcje i zawijamy w liście winogron. Zawijamy tym samym sposobem co sajgonki:

5. Gotujemy 50 min w sosie pomidorowym.

Podajemy na zimno. 




 

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obserwują: