Marokańska sałatka z quinoa

Przepis zaczerpięty z ksiązki "Sałatki" z serii Biblioteka Smakosza. Wprowadziłam jednak kilka modyfikacji. Brakuje u mnie tuńczyka, laski cynamonu a kuskus zastąpiłam złotem Inków  - quinoa.

Składniki: 

  • 1L ugotowanej quinoa
  • 1 laska cynamonu
  • 2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki ziaren kminku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża posiekana cebula
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • szczypta pieprzu syczuańskiego
  • 40 g rodzynek
  • 1 pokrojony w kostkę ogórek
  • 3 dojrzałe pomidory

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzać patelnie, wrzucić na nią cynamon, kolendrę, kminek i prażyć, do czasu aż ziarna zaczną intensywnie pachnieć. Kolejno przyprawy utrzeć w moździerzu.

2. Podsmażyć cebulę, dodać przygotowane w mozdzierzu przyprawy, kurkumę, pieprz kajeński, czosnek - wszystko połączyć z quinoa.  

3. Dodać rodzynki, ogórek, pomidor. Doprawić solą.



0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obserwują: