Przepis zaczerpięty z ksiązki "Sałatki" z serii Biblioteka Smakosza. Wprowadziłam jednak kilka modyfikacji. Brakuje u mnie tuńczyka, laski cynamonu a kuskus zastąpiłam złotem Inków - quinoa.
Składniki:
- 1L ugotowanej quinoa
- 1 laska cynamonu
- 2 łyżeczki ziaren kolendry
- 1/2 łyżeczki ziaren kminku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duża posiekana cebula
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- szczypta pieprzu syczuańskiego
- 40 g rodzynek
- 1 pokrojony w kostkę ogórek
- 3 dojrzałe pomidory
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzać patelnie, wrzucić na nią cynamon, kolendrę, kminek i prażyć, do czasu aż ziarna zaczną intensywnie pachnieć. Kolejno przyprawy utrzeć w moździerzu.
2. Podsmażyć cebulę, dodać przygotowane w mozdzierzu przyprawy, kurkumę, pieprz kajeński, czosnek - wszystko połączyć z quinoa.
3. Dodać rodzynki, ogórek, pomidor. Doprawić solą.
0 komentarze:
Prześlij komentarz