Wagamama Chicken Ramen - Wersja I



...w wersji "odchudzonej" z dodatkiem surimi, przygotowany  na wywarze rybnym. Przepis opracowany na podstawie "smaku" wagamama ramen podawanego w pobliskiej knajpce chińskiej :)  Można podawać go z kawałeczkami gotowanego jajka, gotowanego tuńczyka lub łososia; z dodatkiem kiełków mung  czy grzybków mun...




Składniki na 1L wody:
  •  filet wybranej ryby (panga, mintaj)
  • posiekany ząbek czosnku
  • liść nori
  • szczypta rosołu drobiowego w proszku
  • 4 paluszki surimi
  • 1-2 gniazdka makaronu jajecznego
  • pieprz syczuański
  • 4-5 plasterków białej cebuli
  • 3 cm imbiru
  • szczypta chili


Dodatki: 


Sposób przygotowania:
 
Wrzucamy do garnka z wodą rybę i liść nori doprowadzając do wrzenia - gotujemy 15 min.

Wyciągamy z garnka rybę, nori - ja wyrzucam.

Do otrzymanego wywaru rybnego dodaję krojony w kosteczkę imbir, ząbek czosnku i gniazdka makaronu. 

Przyprawiam szczyptą rosołu drobiowego, pieprzem syczuańskim i drobina chili, dodaję siekaną białą cebulkę. 

Gotowym rosołem z makaronem wypełniam miski, których zawartość uzupełniam: krojonymi w paseczki paluszkami surimi, paskami  glazurowanego kurczaka oraz dymką.  
Ryba i kurczak w jednej misce?  TAK :)







0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obserwują: