...w wersji "odchudzonej" z dodatkiem surimi, przygotowany na wywarze rybnym. Przepis opracowany na podstawie "smaku" wagamama ramen podawanego w pobliskiej knajpce chińskiej :) Można podawać go z kawałeczkami gotowanego jajka, gotowanego tuńczyka lub łososia; z dodatkiem kiełków mung czy grzybków mun...
Składniki na 1L wody:
- filet wybranej ryby (panga, mintaj)
- posiekany ząbek czosnku
- liść nori
- szczypta rosołu drobiowego w proszku
- 4 paluszki surimi
- 1-2 gniazdka makaronu jajecznego
- pieprz syczuański
- 4-5 plasterków białej cebuli
- 3 cm imbiru
- szczypta chili
Dodatki:
- dymka
- można pokroić na mniejsze kawałki rybę, która służyła nam do przygotowania wywaru
Sposób przygotowania:
Wrzucamy do garnka z wodą rybę i liść nori doprowadzając do wrzenia - gotujemy 15 min.
Wyciągamy z garnka rybę, nori - ja wyrzucam.
Do otrzymanego wywaru rybnego dodaję krojony w kosteczkę imbir, ząbek czosnku i gniazdka makaronu.
Przyprawiam szczyptą rosołu drobiowego, pieprzem syczuańskim i drobina chili, dodaję siekaną białą cebulkę.
Gotowym rosołem z makaronem wypełniam miski, których zawartość uzupełniam: krojonymi w paseczki paluszkami surimi, paskami glazurowanego kurczaka oraz dymką.
Ryba i kurczak w jednej misce? TAK :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz