Glazurowana kaczka z makaronem i warzywami


                .... niebo w gębie :)


Składniki na 2 osoby:

  • 2 duże filety z kaczki
  • 2 duże ząbki czosnku krojone w słupek
  • 1cm korzenia imbiru krojonego w słupek
  • 1 duży por krojony w paseczki
  • 1 duża marchewka krojona w słupek
  • Porcja ugotowanego, zimnego makaronu jajecznego udon (TaoTao)
  • olej roślinny


Marynata do kaczki:

1/4 oleju roślinnego (rafinowany)
1/4 szklanki ciemnego lub jasnego sosu sojowego (tylko nie tao tao - jest za słony)
1 kopiasta łyżka słodkiego sosu chili
1 kopiasta łyżka posiekanego imbiru
1 kopiasta łyżka posiekanego czosnku
łyżeczka utartego w mozdzieżu pieprzu syczuańskiego
łyżka cukru trzcinowego dark muscovado
2 łyżki miodu (można zastąpić syropem klonowym)


Sposób przygotowania kaczki:

Składniki na marynatę mieszamy w większej szklance - cukier musi się rozpuścić. Jeśli się nie rozpuszcza, wkładamy szklankę na kilka sekund do mikrofalówki :)

Każdy filet szpikujemy kawałeczkami imbiru i czosnku, układamy w misce i zalewamy przygotowaną marynatą. Filety muszą się marynować min. 2h.

Żaroodporną miskę wykładamy folią aluminiową, układamy w niej filety i wrzucamy do piekarnika ustawionego na temperaturę ok. 170 stopni. Zapomniałam niestety zanotować jak długo się piekły. Czy filety są gotowe, można sprawdzić małym nacięciem.

Gotowe filety przekładamy na mniejszy talerzyk, kroimy. Sos przelewamy  do mniejszego naczynia, usuwając w miarę możliwości warstwę kaczego tłuszczu   -  sos będzie nam jeszcze potrzebny.


Sposób przygotowania makaronu:

Na 2 łyżkach oleju, w woku, podsmażamy kilka sekund przygotowaną wcześniej marchewkę, dodając stopniowo zimny makaron.  Smażymy minutę po czym wlewamy do woka pozostały po kaczce sos. Smażymy makaron z marchewką w sosie nie dłużej niż minutę - powinien wchłonąć sos. Na końcu dodajemy por i podsmażamy całość przez 30 sek.

Makaron podajemy z krojoną w plasterki kaczką.


0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obserwują: