Glazurowane filety z kaczki

Kolejny spontanicznie powstały przepis

 .....z kaczką w roli głównej :) 


Składniki: 

  • 1 lub  max. 2 filety z kaczki
  • 2 duże ząbki czosnku krojone w słupek
  • 1cm korzenia imbiru krojonego w słupek

Marynata na 1-2 filety:

  •  1/4 oleju roślinnego (rafinowany)
  • 1/4 szklanki ciemnego lub jasnego sosu sojowego (tylko nie tao tao - jest za słony)
  • 1 kopiasta łyżka słodkiego sosu chili 
  • 1 kopiasta łyżka posiekanego imbiru
  • 1 kopiasta łyżka posiekanego czosnku 
  • łyżeczka utartego w mozdzieżu pieprzu syczuańskiego
  • łyżka cukru trzcinowego dark muscovado
  • 2 łyżki miodu (można zastąpić syropem klonowym)

Sposób przygotowania:

Składniki na marynatę mieszamy w większej szklance - cukier musi się rozpuścić. Jeśli się nie rozpuszcza, wkładamy  szklankę na kilka sekund do mikrofalówki :)   

Każdy filet szpikujemy kawałeczkami imbiru i czosnku, układamy w misce i zalewamy przygotowaną marynatą. Filety muszą się marynować min. 2h.

Żaroodporną miskę wykładamy folią aluminiową, układamy w niej filety i wrzucamy do piekarnika  ustawionego  na  temperaturę ok. 170 stopni. Zapomniałam niestety  zanotować jak długo się piekły. Czy filety są gotowe, można  sprawdzić małym nacięciem. 

Glazurowane filety z kaczki możemy podawać z smażonym ryżem lub makaronem. Propozycję na wykorzystanie  pozostałego  po nich sosu znajdziesz TUTAJ.


 


0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obserwują: