Przepis na ciasteczka znalazłam tutaj. Jest to jak widać przepis bazowy na klasyczne ciasteczka maślane z dodatkiem sproszkowanej zielonej herbaty matcha. Dla mnie to "elizy" w wydaniu zielonym -dokładnie takie same ciasteczka piecze moja mama, tyle że z dodatkiem czekolady i kakao :)
Składniki:
- 200 g masła
- 80 g cukru pudru
- 1 zółtko
- 220g mąki
- 10g sproszkowanej herbaty matcha
- szczypta soli
- cukier kryształ
- 1 białko jaja
Sposób przygotowania:
Masło ucieramy z cukrem na gładką masę, dodajemy żółtko, szczypte soli i matche - ucieramy do czasu az rozbijemy wszystkie grudki herbaty. Na końcu dosypujemy mąki i wyrabiamy - ciasto może się kleić.
Ciasto wykładamy z miski na kawałek folii spożywczej, formując z niego wałek - ja pomogłam sobie matą bambusową ;) Wałek ciasta zawinięty w folię spożywczą odkładamy na noc, lub 2-3h do lodówki. Schłodzone rolki ciasta smarujemy białkiem jaja i obtaczamy w gruboziarnistym cukrze. Kroimy na plasterki 0,5 cm (nie radze kroićgrubszych), układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 15 min w temperaturze 170 stopni.
1 komentarze:
egg yolk to żółtko a nie białko ;)
Prześlij komentarz