Prosta wersja glazurowanego kurczaka, którego można użyć do róznego rodzaju zup - w szczególności ramen, jak również róznych przystawek.
Składniki:
- 1 filet z kurczaka
- 50ml jasnego sosu sojowego
- 30ml syropu klonowego
- łyżeczka posiekanego swieżego (!) imbiru
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy marynatę z sosu sojowego, syropu klonowego, drobiną oleju i siekanego imbiru. Marynujemy w niej kurczaka przez 30 min do kilku godzin.
Co do smażenia, mamy 2 możliwości: wrzucamy na patelnię i smażymy lub używamy piekarnika - kurczaka pieczemy w misce żaroodpornej.
* Proporcje sosu sojowego i syropu klonowego można modyfikować. Marynatę można dodatkowo wzbogacić czosnkiem, pieprzem syczuanśkim i mirin'em.
* Kurczaka można zastąpić innym mięsem, z tym że nie rybą.
0 komentarze:
Prześlij komentarz