Kurczak "glazurowany"

Prosta wersja glazurowanego kurczaka, którego można użyć do róznego rodzaju zup - w szczególności  ramen, jak również  róznych przystawek.

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • 50ml jasnego sosu sojowego
  • 30ml syropu klonowego
  • łyżeczka posiekanego swieżego (!) imbiru 
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania: 

Przygotowujemy marynatę z sosu sojowego, syropu klonowego, drobiną oleju i siekanego imbiru. Marynujemy w niej kurczaka przez 30 min  do kilku godzin.

Co do smażenia, mamy 2 możliwości: wrzucamy na patelnię i smażymy lub używamy piekarnika - kurczaka pieczemy w misce żaroodpornej.

* Proporcje sosu sojowego i syropu klonowego można modyfikować. Marynatę można dodatkowo wzbogacić czosnkiem, pieprzem syczuanśkim i mirin'em.  

* Kurczaka można zastąpić innym mięsem, z tym że nie rybą.

 

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obserwują: