Ramen (jap. 拉麺 bądź ラーメン; rāmen) – japońskie danie składające się z rosołu, makaronu i innych składników w zależności od receptury. Ramen do Japonii przywędrował z Chin i różni się od tradycyjnych japońskich zup tym, że zawiera mięso, podczas gdy tradycyjnie w Japonii stosowało się głównie ryby i warzywa. Ramen trafił do Japonii w XIX wieku, jednak popularny stał się po II wojnie światowej. http://pl.wikipedia.org/wiki/Ramen
Nazwa „ramen” pochodzi od zjaponizowanej wymowy zwrotu „la mian” (拉麺) oznaczającego rodzaj makaronu z mąki pszennej stosowanego w Chinach. Stanowi on główny składnik dodawany do zupy. Sama płynna baza natomiast przyrządzona jest na bazie wieprzowiny i wywaru z kości wieprzowych. Prócz nich w skład zupy wchodzić mogą ryby i owoce morza, warzywa (biała rzodkiew daikon, kapusta pekińska, pędy bambusa, cebula, kukurydza), wodorosty, mięso wieprzowe i drobiowe (często w formie pulpetów), gotowane na twardo jajka, nasiona sezamu. Zupa często przyprawiana jest też sosem sojowym lub (rzadko) miso.
Ramen nie ma sformalizowanego przepisu.
Każdy kucharz i serwujący go lokal wymyśla własną recepturę. Wyróżnia się też kilkadziesiąt jej typów.
Do najpopularniejszych gatunków należą:
Shio stanowiąca najbardziej podobną do typowych, chińskich zup odmianę ramenu. Podobnie jak one jest rodzajem lekkiego, odtłuszczonego rosołu przyrządzanego na bazie kurzego mięsa lub wieprzowiny. W jej skład wchodzi głównie drób lub pulpety drobiowe, ryby, kapusta pekińska, cebula lub szczypiorek, pory i pędy bambusa.
Tonkotsu to ramen wieprzowy, gotowany zup na kościach. W efekcie posiada gęstą konsystencję i jest dość tłusty. Do zupy dodaje się niewielkich ilości warzyw i czasem mięsa. Często serwowany jest z pastą z nasion sezamu.
Shoyu to ponownie rosół z kurczaka czasem z dodatkiem wieprzowiny lub wołowiny. Doprawia się go sosem sojowym, przez co jest ciemniejszy od innych rodzajów. Główne dodatki zupy obejmują szczypiorek, wodorosty, jajka na twardo, pędy bambusa i soi. W odróżnieniu od rodowitych zup japońskich tą odmianę często się ostro przyprawia za pomocą czarnego pieprzu, oleju chili lub pieprzu syczuańskiego.
Miso to silnie zjaponizowana odmiana potrawy pochodząca z Hokkaido. Przyrządzana jest na bazie mięsa z kurczaka i ryb oraz silnie przyprawiana pastą miso. Podaje się ją wraz z dodatkiem kiełków sojowych, sezamu, cebuli, wieprzowiny, kapusty pekińskiej, białego pieprzu i czosnku.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ramen
Poniżej podany przepis na ramen jest maksymalnie "spolszczony", gdyż makaron od którego wywodzi sięnazwa zupy zastąpiłam polskim makaronem jajecznym :) Wstępnie planowane krewetki zastąpiłam pangą.
Składniki na rosół:
- 1/2 liścia nori ( nori do sushi)
- 2 większe grzybki mu-err ( mogą być również shiitake, mun)
- połowa filetu z pangi (może być inna ryba)
- szczypta pieprzu syczuańskiego
- sól
- rosołek można doprawić kostką rosołową
- litr wody
- łyżeczka sosu sojowego
- połowa białej cebuli krojona w kosteczkę
- makaron jajeczny tzw. gniazdka
Dodatki do rosołu:
- gotowane na twardo jajko (1 na osobę)
- glazurowany kurczak
- pędy bambusa
- kapusta pekińska
Sposób przygotowania:
Rosół: W wodzie gotujemy: grzybki, nori, filet z pangi. Całość doprawiamy pieprzem syczuańskim, solą, sosem sojowym i opcjonalnie: kostką rosołową, czy też bulionem w proszku.
Gdy rosół jest gotowy, wyciągamy pangę, nori i grzybki z garnka. W gotowym rosole gotujemy makaron. Dopiero po ugotowaniu się makaronu w rosole, dosypujemy na samym końcu do nasze zupy cebulkę - powinna chrupać. Panka, grzybki i nori będą nam służyć jako dodatek do zupy.
Wlewamy rosół z makaronem do miseczki, układając na nim przygotowane dodatki: kapustę pekińską, jajko, glazurowanego kurczaka, pędy bambusa, liście nori i grzybki.
Uwagi:
* nie można zastąpić makaronu jajecznego makaronem do spaghetti czy tagliatelle
* odradzam zastępowanie chińskich grzybków pieczarkami, gdyż te zmieniają smak rosołu
0 komentarze:
Prześlij komentarz