Nyumen - Zupa z makaronem somen


 Przepis autorski, skomponowany z dostępnych na polskim rynku składników typowych dla kuchni chińskiej/japońskiej.


Składniki na 2 L wody:


  • gotowany filet z kurczaka krojony w kostkę
  • 2 L wody
  • 3 cm imbiru - siekany
  • 4 przepołowione ząbki czosnku
  • 50ml sosu sojowego jasnego +
  • 10ml octu ryżowego +
  • łyżka dark muscovado
  • 2 łyżki miodu gryczanego
  • 40 ml oleju paprykowego (czerwony)
  • garść pędów bambusa
  • garść grzybków mun
  • marchewka krojona w słupek
  • kwiat gałki muszkatołowej
  • gwiazdka anyżu gwiazdkowatego (koniecznie gwiazdka - inny anyż się nie nadaje)
  • pęczek makaronu somen
  • rosól warzywny do przyprawiania (nie w kostce)
  • por
  • 2 gotowane na twardo jajka
  • sezam




  • Kilka dodatkowych wskazówek:

    Nie wykorzystamy wody w której był gotowany kurczak ze względu na farfocle pływające w wywarze i chemię którą był karmiony kurczak (jeśli kurczaka mamy z hipermarketu).

    Sos sojowy jasny jest z reguły mniej słony od ciemnego - co zależy od producenta. Dodając sosu sojowego do zupy, należy ją skosztować by nie była za słona. Radzej omijać z daleka sosy soje tao tao, gdyż te dają mało smaku i są mocno przesolone.

    Podobnie w przypadku octu ryżowego - nie tao tao, gdyż niczym nie przypomina w smaku octu ryżowego - w tym przepisie można go zastąpić octem winnym. W trakcie przyprawiania octem ryżowym również robimy test smakowy :) Zupa powinna być słodko kwaśna.

    Sposób przygotowania:

    1. Do wody wrzucamy i gotujemy: kurczaka, anyż i kwiat gałki muszkatowej (na 15 min tylko, po czym wyciągamy), sos sojowy, ocet ryżowy, olej paprykowy, rosół drobiowy, imbir, czosnek, miód, grzybki mun (paski), pędy bambusa.
    2. Marchewkę dodajemy pod koniec aby pozostała chrupka.
    3. Do gotowej zupy wrzucamy makaron somen. Makaron ten dość szybko się gotuje, więc pozostawiamy go w wywarze na małym ogniu przez jakieś 5 min.
    4. Zupę podajemy z siekanym porem (surowym), gotowanym jajkiem i sezamem. 



    0 komentarze:

    Prześlij komentarz

    Obserwują: