ຕົ້ມຍຳ Tom yum kai - z kurczakiem [Tajlandia]

Tom yum - zupa przygotowywana na bazie bulionu przyprawianego galangalem, trawa cytrynowa, sokiem z limetek, chili oraz liśći kaffir. Jest to zupa ostro- słodka, gdzie za ostrość odpowiada ogromna ilość chili a słodycz - pasta tamaryndowa i cukier. Istnieją rożne jej wersje:
  • z krewetkami - tom yum kung
  • z kurczakiem - tom yum kai
  • z ryba - tom yum pla
  • z owocami morza - tom yum thale

Z reguły dostępne w sklepach gotowe pasty Tom Yum sa zbyt ostre jak na polskie podniebienie, dlatego warto taka pastę przygotować samemu. Składniki które ciężko może być nam zdobyć to: galangal, liście kaffir i pasta tamaryndowa - możemy je jednak kupic w sklepach internetowych lub na allegro. Szczęściarzami ci, ktorzy maja pod nosem sklep z azjatycka żywnością :) Zupa jest tak smaczna, ze składniki z pewnością się nie zmarnują w szafce :)

Potrzebujemy:

  • wywar z kurczaka ( i suchego galangalu, jesli dostępny nam tylko suchy)
  • ugotowany filet z kurczaka krojony w kostkę
  • trochę przecieru pomidorowego (opcjonalnie dla poprawy koloru)
  • marchew krojona w słupek
  • por krojony w słupek
  • pieczarki
  • imbir
  • czosnek
  • opcjonalnie: szczypta pieprzu syczuańskiego, makaron
  • pasta tamaryndowa
  • chili
  • cukier palmowy (warto!)
  • sok z limonek lub cytryna
  • 2-3 liście kaffir
  • olej (sojowy, zwykły lub chili)
  • trawa cytrynowa


Sposób przygotowania:

1. Do wywaru z kurczaka (i suchego galangalu) dodajemy pieczarki, pokrojony w kostkę kurczak i doprowadzamy do wrzenia. W międzyczasie dodajemy przyprawy: chili, siekany imbir, siekany czosnek, pieprz, cukier, trochę przecieru pomidorowego, 2-3 liście kaffir, olej (max 3 łyżki na duży garnek), pasta tamaryndowa. Smak dodanych do zupy przypraw powinien być wyważony.

2. Gdy zupa jest już gotowa, wrzucamy do garnka makaron i gotujemy al'dnete. Na sam koniec dodajemy marchewkę i por. Ozdabiamy kolendra jeśli mamy pod ręką :)


0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obserwują: