- z krewetkami - tom yum kung
- z kurczakiem - tom yum kai
- z ryba - tom yum pla
- z owocami morza - tom yum thale
Z reguły dostępne w sklepach gotowe pasty Tom Yum sa zbyt ostre jak na polskie podniebienie, dlatego warto taka pastę przygotować samemu. Składniki które ciężko może być nam zdobyć to: galangal, liście kaffir i pasta tamaryndowa - możemy je jednak kupic w sklepach internetowych lub na allegro. Szczęściarzami ci, ktorzy maja pod nosem sklep z azjatycka żywnością :) Zupa jest tak smaczna, ze składniki z pewnością się nie zmarnują w szafce :)
Potrzebujemy:
- wywar z kurczaka ( i suchego galangalu, jesli dostępny nam tylko suchy)
- ugotowany filet z kurczaka krojony w kostkę
- trochę przecieru pomidorowego (opcjonalnie dla poprawy koloru)
- marchew krojona w słupek
- por krojony w słupek
- pieczarki
- imbir
- czosnek
- opcjonalnie: szczypta pieprzu syczuańskiego, makaron
- pasta tamaryndowa
- chili
- cukier palmowy (warto!)
- sok z limonek lub cytryna
- 2-3 liście kaffir
- olej (sojowy, zwykły lub chili)
- trawa cytrynowa
Sposób przygotowania:
1. Do wywaru z kurczaka (i suchego galangalu) dodajemy pieczarki, pokrojony w kostkę kurczak i doprowadzamy do wrzenia. W międzyczasie dodajemy przyprawy: chili, siekany imbir, siekany czosnek, pieprz, cukier, trochę przecieru pomidorowego, 2-3 liście kaffir, olej (max 3 łyżki na duży garnek), pasta tamaryndowa. Smak dodanych do zupy przypraw powinien być wyważony.
2. Gdy zupa jest już gotowa, wrzucamy do garnka makaron i gotujemy al'dnete. Na sam koniec dodajemy marchewkę i por. Ozdabiamy kolendra jeśli mamy pod ręką :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz