Ginger Molasses Cookies [Wielka Brytania]

Kolejny rodzaj brytyjskich cookies, popoularnych również w USA i Australii :) Aromatyzowane molasą, cynamonem, sproszkowanym jak i kandyzowanym, rozgrzewającym imbirem.

Przepis znaleziony TU

Trudno znalezc odpowiednik prawdziwej melasy. Kombunując czym by tu można ją zastąpić, wpadłam na pomysł zastąpienia 1/2 kubka cukru trzcinowego, cukrem typu dark muscovado - dostępny w polskich sklepach z delikatesami. Jako że melasa w tym przepisie wplywa nie tylko na smak ale i efekt końcowy, którym to ma być na zewnątrz chrupiące a wewnątrz "miękkie" ciacho, musimy użyć dodatkowo golden syrop'u - jasnego. Jeśli nie mamy golden syrop'u - pomijamy go... ciacha będą po prostu chrupiące :)

Składniki suche:

  • 2 1/4 kubka mąki
  • 1/2 łyżeczki imbiru zmielonego
  • 1łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

*Cukier trzcinowy do obtaczania

Składniki mokre:

  • 3/4 kostki masła (stopione)
  • 1 kubek brązowego cukru
  • 1/4 kubka molasy
  • 1 duże jajo
  • 1/2 kubka kandyzowanego imbiru - posiekany


Sposób przygotowania:

1. W osobnej misce łączymy składniki suche.

2. W osobnnej misce łączymy składniki mokre.

3. Łączymy składniki suche z mokrymi. Z ciasta formujemy kulki i obtaczamy w brązowym cukrze. Pieczemy w temp. 160 stopni przez ok. 15 min. Wyciągamy ciacha z pieca jak tylko zaczną brązowieć.



0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obserwują: