Kolejny rodzaj brytyjskich cookies, popoularnych również w USA i Australii :) Aromatyzowane molasą, cynamonem, sproszkowanym jak i kandyzowanym, rozgrzewającym imbirem.
Przepis znaleziony TU
Trudno znalezc odpowiednik prawdziwej melasy. Kombunując czym by tu można ją zastąpić, wpadłam na pomysł zastąpienia 1/2 kubka cukru trzcinowego, cukrem typu dark muscovado - dostępny w polskich sklepach z delikatesami. Jako że melasa w tym przepisie wplywa nie tylko na smak ale i efekt końcowy, którym to ma być na zewnątrz chrupiące a wewnątrz "miękkie" ciacho, musimy użyć dodatkowo golden syrop'u - jasnego. Jeśli nie mamy golden syrop'u - pomijamy go... ciacha będą po prostu chrupiące :)
Składniki suche:
- 2 1/4 kubka mąki
- 1/2 łyżeczki imbiru zmielonego
- 1łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
*Cukier trzcinowy do obtaczania
Składniki mokre:
- 3/4 kostki masła (stopione)
- 1 kubek brązowego cukru
- 1/4 kubka molasy
- 1 duże jajo
- 1/2 kubka kandyzowanego imbiru - posiekany
Sposób przygotowania:
1. W osobnej misce łączymy składniki suche.
2. W osobnnej misce łączymy składniki mokre.
3. Łączymy składniki suche z mokrymi. Z ciasta formujemy kulki i obtaczamy w brązowym cukrze. Pieczemy w temp. 160 stopni przez ok. 15 min. Wyciągamy ciacha z pieca jak tylko zaczną brązowieć.
0 komentarze:
Prześlij komentarz