Char Siew Bao 叉烧包 [Chiny]

Słodka bułeczka nadziewana marynowaną wieprzowiną w chińskim sosie barbecue, a dokładniej sosie Hoisin. Danie kuchni kantońskiej, klasyfikowane jako "dim sum" w wersji na parze 蒸. Poniżej podaje jednak przepis na druga wersje - piekarnikową 焗 :) Bułeczki te, serwowane na ciepło, można kupić czasami w sklepach z azjatycka żywnością.

Określenie char siew odnosi się do typu mięsa stosowanego w nadzieniu a bao to po prostu bułeczka.

Do przygotowania tej potrawy potrzebujemy przede wszystkim char siew.


Nadzienie do bułeczek:

  • 2 garści posiekanego w drobna kosteczkę char siew
  • duża cebula
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżka sosu ostrygowego
  • 2 łyżki sosu Hoisin
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • szczypta brązowego cukru

Podsmażamy na oleju cebule i krojone w kostkę char siew. Do cebuli i char siew dodajemy pozostałe składniki z listy - nie musimy trzymać się tutaj dokładnie przepisu :) Kto lubi więcej Hoisin, niech śmiało zwiększy porcje ... komu za mało cebuli, niech dokroi drugą.


Ciasto na bułeczki:

  • 2 szklanki maki zwykłej
  • 7g suchych drożdży
  • 1/2 szklanki wody
  • 40g masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 1 cale jajko
  • 1/2 łyżeczki soli

1. Robimy zaczyn drożdżowy: wodę mieszamy z cukrem i drożdżami; odstawiamy w cieple miejsce na 15-20 min.

2. Make mieszamy z sola. Dodajemy gotowy zaczyn drożdżowy z cukrem. W osobnym naczyniu mieszamy jajko z olejem - jedną łyżkę jajka zostawiamy sobie na potem - posmarujemy nim bułeczki przed włożeniem do pieca. Do mąki z zaczynem dodajemy rozbełtane jajo z olejem i masło. Ciasto bardzo dobrze zagniatamy (dodajemy jeszcze maki zależnie od zapotrzebowania). Ciasto nie powinno się za bardzo kleić. Gotowe zagniecione ciasto odstawiamy w cieple miejsce, do czasu wyrośnięcia - powinno podwoić swoja objętość.

3. Z ciasta formujemy wałek, dzieląc go na 12 części. Każdy kawałek ciasta formujemy w kulkę, którą kolejno rozwałkujemy na placek. Placek ciasta trzymamy w lewej ręce, nakładamy na środek trochę nadzienia i szczelnie zaklejamy, formując kulkę. Kulki kładziemy na blasze pokrytej papierem do pieczenia miejscem sklejenia ciasta ku dołowi. Bułeczkom pozwolimy jeszcze poleżeć godzinkę w ciepłym miejscu aby nieco wyrosły.

4. Przed włożeniem bułeczek do pieca, spryskamy wszystkie odrobiną wody, dodatkowo każdą osobno smarujemy resztą jajka rozbełtanego z odrobiną wody. Możemy je posypać jeszcze sezamem :) Pieczemy w temp. 160 - 170 stopni do czasu zbrązowienia.


0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obserwują: