Big Fat Chocolate Chip Cookie [Wielka Brytania]

Wpis ten jest małą odskocznią od tematyki niniejszego bloga, nie mniej godzien uwagi. Znalazłam go wkońcu, przepis na wielkości pięśći, ogromne angielskie ciacha dostępne w Starbrucks'ie, Subway'u oraz innych piekarniach i kawiarenkach Wielkiej Brytanii :)

Przepis znaleziony TU


Składniki suche:

  • 2 kubki mąki zwykłej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2łyżeczki sody oczyszczonej ( nie zastępujemy proszkiem do pieczenia)

Składniki mokre:

  • 3/4 kostki (250g) masła (miękkie)
  • 1 całe jajko + dodatkowo żółtko
  • 1 kubek cukru trzcinowego (ważne)
  • 1/2 kubka cukru białego
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • 3-4 łyżki Golden Syrup - magiczny składnik który sprawia ze ciacha nie wysychają tak mocno :)

Dodatki:

  • siekane orzechy
  • czekolada

Sposób przygotowania:

1. Składniki suche wymieszać wosobnej misce.

2. Składniki mokre,po kolei: masło wymieszać dokładnie z cukrem (białym i ciemnym),dodać jaja, ekstrakt waniliowy.

3. Suche składniki połączyć z mokrymi. Dokładnie wymieszać.

4. Dodać wybrane dodatki - niekoniecznie musi to byc czekolada i orzechy.

5. Ciasto wstawić na 30 min do lodówki. Piec 15 min w temp. 160 stopni.


0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obserwują: