Smażony makaron z warzywami i mięsem

.....zainspirowany "spapranym" smażonym makaronem ryżowym vermicelli podawanym w restauracjach sieci Wook. Tutaj warzywa chrupią, makaron wchłania sos przez co się smaży a nie gotuje... i posiada smak.
Nieautentyczny jest tutaj rosół drobiowy - zamiennik dashi.


Potrzebujemy na dwie duze porcje:

  • połowa paczki makaronu ryżowego - koniecznie wstążki

  • 0k. 300g mięsa wieprzowego lub wołowego krojonego w cienkie paski

  • olej do smażenia

  • garsc namoczonych grzybkow mun - paski

  • mały por krojony w cienkie paski

  • duza marchewka krojona w cienkie paski

  • 1/4 szklanki rosolu drobiowego

  • ok. 1/4 jasnego sosu sojowego

  • łyżeczka octu ryzowego

  • kopiasta łyzka cukru

  • szczypta chili
  • starty 1 cm imbiru

Sposób przygotowania:

W szklance łączymy składniki na sos: rosół (ew. dashi), sos sojowy, cukier, ocet, imbir, chili + opcjonalnie starty ząbek czosnku. Sos powinien mieć intensywny sojowy smak; słone nuty smakowe powinny być niemalże wyważone z słodkimi.

1. Rozgrzewamy wok do momentu aż zacznie dymić :) Do mocno rozgrzanego wok'a nalewamy trochę oleju, rozprowadzając go delikatnym poruszaniem woka na ścianach "patelni".

2. Na rozgrzany, dymiący juz olej wrzucamy mięso - smazymy az zmięknie. W trakcie smazenia dodajemy kilka łyżeczek przygotowanego sosu do mięsa.

3. Do podsmażonego mięsa dodajemy grzyby mun i podsmażamy; potem marchewke i od razu po chwili przygotowany makaron. Wszystko po krótkim podsmazeniu polewamy resztą przygotowanego sosu i podsmazamy. Na samym koncu dodajemy por. Jesli konieczne - doprawiamy sosem sojowym.

Uwagi: Przepis ten, tak samo jak pozostale przepisy na tym blogu, jest dostosowany do woka ze stali węglowej. Nalezy zachować odpowiednią kolejność w dodawaniu warzyw do woka podczas smazenia. Danie to z woka teflonowego prawdopodobnie bedzie smakowac zupelnie inaczej....

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obserwują: