Trufle z matchą



Kolejny przepis autorski. Tym razem:
trufle z zielonej herbaty matcha w białej czekoladzie.



Podstawowym składnikiem tego przepisu jest gotowe ciasto, biszkopt na proszku do pieczenia, z dodatkiem sproszkowanej zielonej herbaty. To właśnie herbata nadaje ciastu tak piękny zielony kolor i cierpki, herbaciany smak. Przymierzamy się zatem do pieczenia naszego ciasta. Wykorzystujemy w tym celu dowolny przepis na babkę/biszkop. Jedyne dodatki smakowe w naszym cieście to: cukier waniliowy i 2 kopiaste łyżki herbaty matcha.

Gotowe ciasto wygląda tak:





Kolejny krok to kruszenie ciasta.

Połowę ciasta można zamrozić a połowę skruszyć na nasze trufle.


Skruszone już ciasto ugniatamy do czasu osiągnięcia masy o konsystencji plasteliny, dodając zależnie do zapotrzebowania: wódki czystej i syropu z agawy. Syrop z agawy to płynny, naturalny słodzik..sprawdza się nie tylko do słodzenia trufli ale i do dipów, dressingów, zup, herbaty, kawy itp. Jest płynny - przez co nie musimy czekać aż się rozpuści - i umiarkowanie słodki - co jego największą zaletą.


Gotową masę formujemy w kostki lub kulki.

Kostki obtaczamy w białej czekoladzie i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.







Trufle z matcha gotowe :)


0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obserwują: