Bardzo popularne danie kuchnii indyjskiej, bazujące na ryzu oraz mieszance przypraw garam masala.
Przepis sklecony w procesie porównywania przepisów i metod przygotowania briyani znalezionych w sieci, wzbogacony o drobne "alternatywy".
Potrzebujemy:
- 2 filety z kurczaka krojone w kostkę
- cebulka prazona jeśli mamy na stanie (opcjonalnie jako dodatek)
- mieszankę przypraw garam masala - przepis
- 2 duze cebule krojone w plasterki
Składniki na marynatę do kurczaka:
- sól
- jogurt 10%
- 2 pomidory bez skórki, krojone w kostkę
- 2 łyżki garam masala
- łyżeczka kurkumy
- szczypta papryki chili ew. czerwonej papryki i drobina chili
- łyżka świeżego startego imbiru
- łyzka startego świeżego czosnku
Wszystkie składniki na marynatę mieszamy w jednej misce i odstawiamy na min. 3h lub całą noc.
Składniki na ryż: - dwie szklanki suchego ryzu
- sól
- łyzeczka garam masala
- woda
Ryz gotujemy z przyprawą - uwaga - nie moze być rozgotowany. Ryż dogotuje się po polączeniu wszystkich składników.
Składniki na mleko szafranowe:
Do wyboru- mleko kokosowe lub zwykłe oraz nitki szafranu - opakowanie 0,15g
Mleko podgrzewamy na małym ogniu, dodając szafran.
Procedura łączenia składników:
1. Na oleju podsmażamy pokrojoną w plasterki cebulę. Cebulę doprawiamy łyżeczką garam masala.
2. Do podsmażonej cebuli dodajemy kurczaka w marynacie i dusimy pod przykryciem, do czasu az kurczak zmięknie.Tutaj możemy doprawić potrawę solą, pieprzem,czosnkiem i imbirem, których nigdy za mało... czy masalą.
3. Zabieramy się za warstwy. W osobnym garnku układamy warstwę kurczaka z cebulą; na kurczaku warstwę ryżu. Ryz polewamy odrobiną mleka szafranowego i na nim układamy kolejną warstwę kurczaka... powtarzamy procedurę do czasu wyczerpania składników.
4. Garnek z briyani najlepiej ulokować na 20 min w piekarniu - pozostawiając go na piecu może się przypalić.Po 15-20 minutach ryz powinien juz zmięknąc i wchłonąć sos.
5. Briyani podajemy np. z prazoną celbulką czy raitą.
0 komentarze:
Prześlij komentarz