Chicken Briyani



Bardzo popularne danie kuchnii indyjskiej, bazujące na ryzu oraz mieszance przypraw garam masala.


Przepis sklecony w procesie porównywania przepisów i metod przygotowania briyani znalezionych w sieci, wzbogacony o drobne "alternatywy".


Potrzebujemy:

  • 2 filety z kurczaka krojone w kostkę
  • cebulka prazona jeśli mamy na stanie (opcjonalnie jako dodatek)
  • mieszankę przypraw garam masala - przepis
  • 2 duze cebule krojone w plasterki


Składniki na marynatę do kurczaka:

  • sól
  • jogurt 10%
  • 2 pomidory bez skórki, krojone w kostkę
  • 2 łyżki garam masala
  • łyżeczka kurkumy
  • szczypta papryki chili ew. czerwonej papryki i drobina chili
  • łyżka świeżego startego imbiru
  • łyzka startego świeżego czosnku

    Wszystkie składniki na marynatę mieszamy w jednej misce i odstawiamy na min. 3h lub całą noc.



    Składniki na ryż:
  • dwie szklanki suchego ryzu
  • sól
  • łyzeczka garam masala
  • woda


    Ryz gotujemy z przyprawą - uwaga - nie moze być rozgotowany. Ryż dogotuje się po polączeniu wszystkich składników.


Składniki na mleko szafranowe:

Do wyboru- mleko kokosowe lub zwykłe oraz nitki szafranu - opakowanie 0,15g

Mleko podgrzewamy na małym ogniu, dodając szafran.



Procedura łączenia składników:

1. Na oleju podsmażamy pokrojoną w plasterki cebulę. Cebulę doprawiamy łyżeczką garam masala.

2. Do podsmażonej cebuli dodajemy kurczaka w marynacie i dusimy pod przykryciem, do czasu az kurczak zmięknie.Tutaj możemy doprawić potrawę solą, pieprzem,czosnkiem i imbirem, których nigdy za mało... czy masalą.

3. Zabieramy się za warstwy. W osobnym garnku układamy warstwę kurczaka z cebulą; na kurczaku warstwę ryżu. Ryz polewamy odrobiną mleka szafranowego i na nim układamy kolejną warstwę kurczaka... powtarzamy procedurę do czasu wyczerpania składników.

4. Garnek z briyani najlepiej ulokować na 20 min w piekarniu - pozostawiając go na piecu może się przypalić.Po 15-20 minutach ryz powinien juz zmięknąc i wchłonąć sos.

5. Briyani podajemy np. z prazoną celbulką czy raitą.




0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obserwują: