Garam Masala गरम मसाला

......w hindi - "gorąca mieszanka".


Jeden z podstawowych elementów wedyjskiej sztuki kulinarnej.





Składniki na małą porcję wystarczającą do przygotowania indyjskiego briyani to:

  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatowej (najlepiej tarta na świeżo - ta w proszku jest bez smaku)

  • łyżeczka cynamonu w proszku - jeśli jest możliwość użycia młynka do przypraw, to kory cynamonowej

  • ok. 7 ziaren kardamonu bez zielonej łuski

  • 1/2 łyżeczki gozdzików (całe, nie w proszku)
  • łyżeczka czarnego pieprzu

  • łyżeczka kolendry



Wszystko, za wyjątkiem gałki muszkatowej, po uprzednim podprażeniu na patelni, ucieramy w mozdziezu.


Jeśli do przygotowania masali wybierzemy składniki juz sproszkowane - tych nie prażymy na patelni gdyz mogą się nam przypalić.




0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obserwują: