- 100g mąki ryżowej zwykłej
- 100g mąki z ryzu kleistego
- 3 łyżki białego cukru
- woda
Z wyżej wymienionych składników przygotowujemy ciasto i formujemy kulki wielkości orzechów włoskich.
Kluski gotujemy na parze.
Każdą kulkę układamy na prostokącie papieru do pieczenia i wkładamy do parownika bambusowego na 15-20 min.
Gotowe kilka podsmażamy z obu stron na patelni, na grillu lub nad ogniskiem.
Składniki na tare, czyli sos słodko-słony:
- 100ml wody
- 50 g cukru
- 2 łyżki sosu sojowego
- mąka ryżowa do zagęszczania
Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy sos sojowy, cukier i doprowadzamy do wrzenia. Mąke ryzową mieszamy w osobnym kubku z zimną wodą, po czym ostrożnie, po jednek łyżeczce, dodajemy do bulgoczącego sosu - nieustannie mieszając. Mąka ryżowa zagęsci nam sos.
0 komentarze:
Prześlij komentarz