Mitarashi Dango


...czyli japońskie  słodkie kluski z mąki ryżowej.



Składniki na 12 kulek:


  • 100g mąki ryżowej zwykłej

  • 100g mąki z ryzu kleistego

  • 3 łyżki białego cukru

  • woda

Z wyżej wymienionych składników przygotowujemy ciasto i formujemy kulki wielkości orzechów włoskich.


Kluski gotujemy na parze.


Każdą kulkę układamy na prostokącie papieru do pieczenia i wkładamy do parownika bambusowego na 15-20 min.


Gotowe kilka podsmażamy z obu stron na patelni, na grillu lub nad ogniskiem.


Składniki na tare, czyli sos słodko-słony:



  • 100ml wody

  • 50 g cukru

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • mąka ryżowa do zagęszczania

Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy sos sojowy, cukier i doprowadzamy do wrzenia. Mąke ryzową mieszamy w osobnym kubku z zimną wodą, po czym ostrożnie, po jednek łyżeczce, dodajemy do bulgoczącego sosu - nieustannie mieszając. Mąka ryżowa zagęsci nam sos.






0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obserwują: