.....czyli surowe,marynowane warzywa w zalewie octowej.
Ichiya-zuke - overnight pickles
U mnie w wydaniu słodko-kwaśnym z pikantną nutką chili. Jest to wersja lekko oszukana z dodatkiem, który teoretycznie nie powinien się znalezc w tradycyjnym tsukemono - sosem chili Tato Tao. Po co? Dodaje pikanterii, słodyczy i "tajemniczego" aromatu spotykanego w chińskich knajpkach, nad którym od dłuższego czasu się zastanawiałam :)
Oryginalny przepis na Tsukemono typu yasai no asazuke:
- szklanka wody
- 1/2 szklanki dobrego octu ryżowego (nie TaoTao)
- sól
- ząbek posiekanego czosnku
- ogórek
- marchewka
- kapusta pekińska
- biała rzodkiew
U mnie nadprogramowo:
- papryka żółta
- słodki sos chili
- cukier
Sposób przygotowania:
Mieszamy w jednym naczyniu wodę, ocet, sól i czosnek - to nasza marynata. Opcjonalnie można dodać cukru i trochę sosu chili ;)
Uwaga: z ogórka usuwamy nasiona. Ogórek i pozostałe warzywa kroimy na słupki, umieszczamy w mocnym, grubym worku ze struną, zalewamy marynatą. Worek szczelnie zamykamy, usuwając nadmiar powietrza i wrzucamy na min. 24h do lodówki. Gotowe pikle można przechowywać w lodówce do 7 dni.
Tradycyjny przepis, bez moich dodatków zaczerpnięty z stronki Wagashi Manic.
0 komentarze:
Prześlij komentarz