Tsukemono 漬物 - Ichiya-zuke japońskie pikle



.....czyli surowe,marynowane warzywa w zalewie octowej.

Ichiya-zuke - overnight pickles

U mnie w wydaniu słodko-kwaśnym z pikantną nutką chili. Jest to wersja lekko oszukana z dodatkiem, który teoretycznie nie powinien się znalezc w tradycyjnym tsukemono - sosem chili Tato Tao. Po co? Dodaje pikanterii, słodyczy i "tajemniczego" aromatu spotykanego w chińskich knajpkach, nad którym od dłuższego czasu się zastanawiałam :)

Oryginalny przepis na Tsukemono typu yasai no asazuke:

  • szklanka wody
  • 1/2 szklanki dobrego octu ryżowego (nie TaoTao)
  • sól
  • ząbek posiekanego czosnku
  • ogórek
  • marchewka
  • kapusta pekińska
  • biała rzodkiew

U mnie nadprogramowo:

  • papryka żółta
  • słodki sos chili
  • cukier

Sposób przygotowania:

Mieszamy w jednym naczyniu wodę, ocet, sól i czosnek - to nasza marynata. Opcjonalnie można dodać cukru i trochę sosu chili ;)

Uwaga: z ogórka usuwamy nasiona. Ogórek i pozostałe warzywa kroimy na słupki, umieszczamy w mocnym, grubym worku ze struną, zalewamy marynatą. Worek szczelnie zamykamy, usuwając nadmiar powietrza i wrzucamy na min. 24h do lodówki. Gotowe pikle można przechowywać w lodówce do 7 dni.

Tradycyjny przepis, bez moich dodatków zaczerpnięty z stronki Wagashi Manic.


0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obserwują: