Somen (素麺) z owocami morza


Po dłuższej przerwie wracam z kolejnym przepisem na ramen. Tym razem wpadłam na pomysł wykorzystania mieszanki owoców morza, czyli: krewetki, ośmiorniczki, kalmary itp.


Składniki: 

  • mieszanka owoców morza
  • surimi
  • kawałki ryby np. tuńczyk, łosoś ( opcjonalnie)
  • odrobina rosołu warzywnego
  • sos sojowy jasny
  • kapka miodu (w roli wzmacniacza smaku)
  • imbir
  • czosnek
  • makaron Somen ( może być Udon, a Soba też pasuje)
  • skórka papryki czerwonej (słupki)
  • cebula biała (surowa) 
  • dymka
  • pieprz syczuański (opcjonalnie)
  • krążki chili


Sposób przygotowania:

1. Zaczynamy od wywaru. Do garnka z wodą wrzucamy owoce morza, krojone w paseczki surimi, przygotowane kawałki ryby (opcjonalnie). Dodajemy również odpowiednią ilość chili. 

2. Jak już owoce morza się ugotują, dodajemy  szczyptę rosołu drobiowego. Dodając kolejne składniki, musimy kosztować zupę, by nie przedawkować ilością przypraw - to bardzo ważne. A więc, wrzucamy do garnka: starty imbir, czosnek, kilka ziaren pieprzu syczuańskiego utartego w mozdzieżu. 

3. Gotującą się zupę przyprawiamy jasnym sosem sojowym -  rozważnie. Zupa nie powinna być brązowa. Dodajemy również kapkę miodu - wzmacnia ona w naturalny sposób smak zupy. Dodajemy paprykę, a dokladniej skórkę surowej, czerwonej papryki, pozbawiona miąższu  krojoną w cieniutkie paseczki.

4. Do gotowej zupy dodajemy makaron i gotujemy al dente.

5. Gotową zupę posypujemy krojoną w drobną kosteczkę białą surową cebulą - to konieczne. Biała, surowa cebula jest słodka, na tle smaku zupy :) Do dekoracji - klasycznie dymka.


Opcjonalnie: Zupę można zabielić łyżeczką (dosłownie) śmietanki, co złagodzi ostry smak chili. Zupa nie powinna jednak przypominać wyglądem zupy-krem.


0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obserwują: