Chicken Kung Pao (宫保鸡丁


Kurczak stir-fry z orzechami nerkowca

Jedno z klasycznych, a zarazem najpopularniejszych dań kuchni syczuańskiej.


Marynata:

  • sos sojowy - kilka łyżek
  • ocet ryżowy - tyle łyżeczek co sosu sojowego, ale łyżeczek.
  • odrobina wina ryżowego lub wódki

Marynata powinna mieć bardzo intensywny smak. Kurczaka marynujemy do min. 1,5 h.

Po wyciągnięciu kurczaka z marynaty, obtaczamy go w skrobii kukurydzianej.

 
Sos:

  • sos sojowy
  • rosół drobiowy
  • ocet ryżowy
  • tarty imbir i czosnek
  • cukier trzcinowy lub miód 
  • pieprz syczuański
     

Sos przygotowujemy na bazie gotowego rosołu drobiowego, który przyprawiamy: pieprzem syczuańskim, imbirem, czosnkiem, cukrem, octem ryżowym oraz sosem sojowym - zdajmy sie na smak i doprawiajmy indywidualnie. Do gotowego, zimnego sosu dodajemy nieco skrobii kukurydzianej, która nam go pozniej, pod wpływem wysokiej temperatury  w woku zagęsci. 

Pozostałe składniki:

  • olej rzepakowy lub slonecznikowy do smażenia
  • orzeszki nerkowce
  • papryczki pepperoni lub zwykła czerwona papryka  
  • zielona papryka
  • dymka
  • filety z kurczaka



 Sposób przygotowania:
 1. Rozgrzewamy wok. Do rozgrzanego dymiącego już woka nalewamy oleju, na którym usmażymy kurczaka obtoczonego w skrobii kukurydzianej. Usmażonego kurczaka odkładamy na osobny talerzyk.

2. Do rozgrzanego woka wsypujemy przygotowane nerkowce - podsmażamy do czasu aż lekko zbrązowieją i dodajemy wcześniej przygotowanego kurczaka.

3. Do kurczaka i orzeszków dodajemy: paprykę, kolejno dymkę, krótko mieszając. Na sam koniec dodamy przygotowany sos. Jak już sos zgęstnieje...co dzieje się bardzo szybko, zdejmujemy wok z ognia.  

  • Papryka powinna być chrupka, więc smażymy ją tylko kilka sekund. 
  • Warto wszystkie składniki przygotować wcześniej, gdyż przygotowanie potrawy w woku trwa nie całe 5 min.



0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obserwują: