Kurczak stir-fry z orzechami nerkowca
Jedno z klasycznych, a zarazem najpopularniejszych dań kuchni syczuańskiej.
Marynata:
- sos sojowy - kilka łyżek
- ocet ryżowy - tyle łyżeczek co sosu sojowego, ale łyżeczek.
- odrobina wina ryżowego lub wódki
Marynata powinna mieć bardzo intensywny smak. Kurczaka marynujemy do min. 1,5 h.
Po wyciągnięciu kurczaka z marynaty, obtaczamy go w skrobii kukurydzianej.
Sos:
- sos sojowy
- rosół drobiowy
- ocet ryżowy
- tarty imbir i czosnek
- cukier trzcinowy lub miód
- pieprz syczuański
Sos przygotowujemy na bazie gotowego rosołu drobiowego, który przyprawiamy: pieprzem syczuańskim, imbirem, czosnkiem, cukrem, octem ryżowym oraz sosem sojowym - zdajmy sie na smak i doprawiajmy indywidualnie. Do gotowego, zimnego sosu dodajemy nieco skrobii kukurydzianej, która nam go pozniej, pod wpływem wysokiej temperatury w woku zagęsci.
Pozostałe składniki:
- olej rzepakowy lub slonecznikowy do smażenia
- orzeszki nerkowce
- papryczki pepperoni lub zwykła czerwona papryka
- zielona papryka
- dymka
- filety z kurczaka
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzewamy wok. Do rozgrzanego dymiącego już woka nalewamy oleju, na którym usmażymy kurczaka obtoczonego w skrobii kukurydzianej. Usmażonego kurczaka odkładamy na osobny talerzyk.
2. Do rozgrzanego woka wsypujemy przygotowane nerkowce - podsmażamy do czasu aż lekko zbrązowieją i dodajemy wcześniej przygotowanego kurczaka.
3. Do kurczaka i orzeszków dodajemy: paprykę, kolejno dymkę, krótko mieszając. Na sam koniec dodamy przygotowany sos. Jak już sos zgęstnieje...co dzieje się bardzo szybko, zdejmujemy wok z ognia.
- Papryka powinna być chrupka, więc smażymy ją tylko kilka sekund.
- Warto wszystkie składniki przygotować wcześniej, gdyż przygotowanie potrawy w woku trwa nie całe 5 min.
0 komentarze:
Prześlij komentarz