Mata bambusowa
Przed przystąpieniem do zwijania rolek, matę bambusową najlepiej zapakować w plastikowy worek, czy szczelnie owinącw folię spożywczą. Folia zabezpiecza matę przed wszelkiego rodzaju zabrudzeniami, które kiedy już wyschną, bardzo trudno usunąc. Zawijanie maty w folię ma jeszcze jedną wielką zaletę: po zrobieniu California Roll, zmieniamy tylko folię i od razu możemy przystępować do przygotowania maki. Podsumowując: pakując mate w worek, oszczędzamy sobie żmudnego jej szorowania :)
Zwijanie rolek:
Kładziemy liść nori na matę bambusową, błyszczącą stroną do dołu. Dociągmy liśc do krawędzi maty. Nabieramy na palec odrobinę wasabi i przeciągamy palcem wzdłuż suchego liścia.
Pokrywamy liść cienką warstwą ryżu i układamy dodatki. Ryż dość mocno się klei, dlatego warto mieć zawsze miseczkę wody w pogotowiu. W mokrych rękach klei się nieco mniej :) Ryżu powinno być tyle, aby "obejmował" ułożone na nim dodatki i po przecięciu rolki, nori nie tworzyło wewnątrz rolki spirali. Przy wersji mini, wystaczy nam połowa liścia nori - przykrywamy ryżem 4/5 powierzchni liścia.
Zwijamy:
Palcami wskazującym, środkowym i serdecznym przytrzymujemy wypełnienie a kciuków używamy do zwijania.
Brzmi skomplikowanie, ale procedura jest prosta i z biegiem czasu napewno wypracujesz swój własny sposób na zwijanie. Jest to w zasadzie najłatwiejszy krok w przygotowaniu rolek :) Gotową rolkę, zawiniętą w mate lekko dociskamy aby się nam nie rozpadła. Odkładamy na chwilę na bok, pozwalając wilgoci z ryżu przeniknąc do nori.
Kroimy rolkę na mniejsze kawałki, zaczynając od środka - przekrojenia jej na połowę. Kolejno każdą z dwóch części znowu kroimy na pół. Otrzymamy tym sposobem takiej samej wielkości kawałki.
Końcówek rolki z wystającymi z nich dodatkami, nie eksponujemy na talerzu.
Obrazki:http://quamut.com/quamut/making_sushi
Alternatywnie:
0 komentarze:
Prześlij komentarz