Składniki:
- 10 – 12 suszonych papryczek chili /
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
Przygotowanie: Do słoiczka czy buteleczki wsypujemy paprykę i zalewamy olejem. Olej powinien leżakować min. 24h. Okres przydatności zależny od daty przydatności oleju.
Syczuański olej chili
Składniki:
- 360 ml oleju arachidowego
- 6 łyżek pieprzu syczuańskiego
łyżeczka soli - łyżeczka oleju sezamowego
Alternatywnie:
Olej paprykowy
Potrzebne nam:
- Suszona papryka - najlepiej płatki, ale papryka w proszku też powinna się sprawdzić. Świeża papryka średnio się nadaje, gdyż olej poza tym że się rozwarstwi, szybko się psuje.
- Olej słonecznikowy lub inny o neutralnym zapachu. Zimnotłoczone są w porządku, o ile nie mamy zamiaru używać ich do smażenia.
Przygotowanie: Do słoiczka czy buteleczki wsypujemy paprykę i zalewamy olejem. Olej powinien leżakować min. 24h. Filtrujemy - oddzielamy olej od papryki - za pomocą filtra do kawy. Okres przydatności mikstury zależny od daty przydatności oleju.
Olej paprykowy nie jest tak ostry jak olej chili, a posiada podobne walory smakowe i odpowiedni kolor. Można oczywiście zrobić wersję pół na pół :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz