Hung Yao (Olej chili)

Składniki:

  • 10 – 12 suszonych papryczek chili /
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego

Przygotowanie: Do słoiczka czy  buteleczki wsypujemy paprykę i zalewamy olejem. Olej powinien leżakować min. 24h. Okres przydatności zależny od daty przydatności oleju.

Syczuański olej chili 

Składniki:

  • 360 ml oleju arachidowego
  • 6 łyżek pieprzu syczuańskiego 
    łyżeczka soli
  • łyżeczka oleju sezamowego 

Alternatywnie:

Olej paprykowy

 Potrzebne nam:

  • Suszona papryka - najlepiej płatki, ale  papryka w proszku też powinna się sprawdzić. Świeża papryka średnio się nadaje, gdyż olej poza tym że się rozwarstwi, szybko się psuje. 
  • Olej słonecznikowy lub inny o neutralnym zapachu. Zimnotłoczone są w porządku, o ile nie mamy zamiaru używać ich do smażenia.

Przygotowanie: Do słoiczka czy  buteleczki wsypujemy paprykę i zalewamy olejem. Olej powinien leżakować min. 24h.  Filtrujemy - oddzielamy olej od papryki -  za pomocą filtra do kawy.  Okres przydatności  mikstury zależny od daty przydatności oleju.

Olej paprykowy nie jest tak ostry jak olej chili, a posiada podobne walory smakowe i odpowiedni kolor.  Można oczywiście zrobić wersję  pół na pół :)

 

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obserwują: