Tahini - pasta sezamowa - zhimajiang 芝麻醤

Pasta sezamowa jest popularnym składnikiem kuchni chińskiej, Koreańskiej  jak również  Japońskiej. Azjatycką paste sezamową produkuje się z ziaren sezamu bez łupinek, stąd jest nieco bardziej gorzka od popularnej Tahini.

 Sezam, im dłużej prażony, tym ciemniejszą daje pastę.

Smakuje jak chałwa bez dodatku cukru :)

Tahini (Arabic tahina: طحينة)

zhimajiang (芝麻醤)

nerigoma (ねりごま)

http://en.wikipedia.org/wiki/Tahini

Składniki:

  • ¼ sklanki oleju
  • szklanka ziaren sezamu

 Sposób przygotowania:

 Przy użyciu blendera: do prażonych ziaren sezamu dodajemy olej i "mielimy"  na papkę.  

 -----oOo -----

U  nas dostępna w sklepach z delikatesami lub azjatycką żywnością. Istna bomba kaloryczna :)

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obserwują: