Pasta sezamowa jest popularnym składnikiem kuchni chińskiej, Koreańskiej jak również Japońskiej. Azjatycką paste sezamową produkuje się z ziaren sezamu bez łupinek, stąd jest nieco bardziej gorzka od popularnej Tahini.
Sezam, im dłużej prażony, tym ciemniejszą daje pastę.
Smakuje jak chałwa bez dodatku cukru :)
Tahini (Arabic tahina: طحينة)
zhimajiang (芝麻醤)
nerigoma (ねりごま)
http://en.wikipedia.org/wiki/Tahini
Składniki:
- ¼ sklanki oleju
- szklanka ziaren sezamu
Sposób przygotowania:
Przy użyciu blendera: do prażonych ziaren sezamu dodajemy olej i "mielimy" na papkę.
-----oOo -----
U nas dostępna w sklepach z delikatesami lub azjatycką żywnością. Istna bomba kaloryczna :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz