W poszukiwaniu pomysłu, na wykorzystanie zalegającego od kilku miesięcy w szafce słoika pasty sezamowej, trafiłam w sieci na Dan Dan Mian 担担面. Mowa tu o klasycznej potrawie kuchni syczuańskiej, której głównym składnikiem jest owa pasta sezamowa.
Nie korzystałam z jednego konkretnego przepisu, tylko powybierałam z każdego znalezionego w sieci po trochu. Dlaczego? Natknełam się na wersje bez pasty sezamowej; wersje w których pastę sezamową zastąpiono orzeszkami archaidowymi i pastą orzechową. Kiedy w jednym przepisie smażymy kurczaka, w innym smażymy wołowe/wieprzowe mielone. Cecilia Chiang "The Seventh Daughter. My Culinary Journey from Beijing to San Francisco" proponuje podanie Dan-Dan z blanszowanym szpinakiem a zwykłe warzywa zastępuje marynowanymi :) Znalazłam też przepisy opatrzone zdjęciami, na których danie to przypominało wyglądem zupę.
Poniżej podany przepis, wydaje mi się, nie odbiega za bardzo od oryginału. Są w nim wszystkie produkty bazowe wspólne dla znalezionych przepisów. Pozostałe składniki, takie jak ocet ryżowy i cukier trzcinowy doszły mi w trakcie gotowania - czegoś mi brakowało. Podobny do mojego przepisu znajdziesz na ApetiteforChina i Worldfoodieguide :)
Składniki:
- łyżka siekanego czosnku
- łyżka siekanego imbiru
- 1 siekana dymka
- garść marchewki krojonej w słupek
- 250 mielonego mięsa
- garść siekanego poru
- 4 łyżki sosu sojowego + do doprawienia
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki oleju chili (u mnie brak)
- 450g ugotowanego makaronu
- 2 kopiaste łyżki pasy sezamowej Tahini
- rosół drobiowy
- cukier trzcinowy
- 5 suszonych krązków chili
- 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu syczuanskiego (!)
Sposób przygotowania:
1. Mięso i marchewkę podsmażamy w woku z drobiną oleju. Gdy mięso się już usmaży dodajemy czosnku i imbiru - podsmażamy 30 sek.
2. Gotujemy makaron.
3. W osobnej misce przygotowujemy sos. Mieszamy szklankę rosołu drobiowego z pasta sezamowa, sosem sojowym, cukrem trzcinowym, octem ryżowym olejem chili i krązkami chili.
4. Do woka z mięsem i warzywami dodajemy makaron i pozostałe warzywa : por, dymka - podsmażamy. Kolejno dolewamy wcześniej przygotowanego sosu. Makaron w sosie smażymy do czasu aż sos zgęstnieje. Jeśli sos okazuje się być za mało słony albo za słodki - doprawiamy cukrem i sosem sojowym.
0 komentarze:
Prześlij komentarz