Nikuman 肉まん [Japan] Kluski na parze z nadzieniem

Kolejny genialny (!) przepis zaczerpnięty z nekobento.com  - Nikuman (jap. 肉まん), w regionie  Kansai znany pod nazwą  Butaman (jap. 豚まん). W tłumaczeniu na język polski, najprościej będzie je nazwać  po prostu "mięsnymi" kluskami z uwagi na sporą ilość mięsa w farszu.

Składniki na ciasto:
  • 150g mąki
  • 75ml letniej wody
  • 10g drożdży
  • 3 łyżeczki cukru
  • szczypta soli

Przygotowanie:

W wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukru. Gotowy zaczyn drożdżowy wlewamy do miski z mąką, dodajemy soli i wyrabiamy na gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  Gotowe ciasto należy podzielić na 8 części, forując kulki. Kulki ciasta rozwałkować na placki. 

Przygotowanie farszu: Wszystkie  poniżej podane składniki dokładnie wymieszać, uformować 8 kulek.  

  • 150g. mięsa mielonego
  • 2 garści posiekanej kapusty pekińskiej
  • 2 łyżeczki siekanego świeżego imbiru
  • 2 duże grzybki Shiitake krojone w paski (mun też powinny być ok)
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżka sake (opcjonalnie)
  • łyżka mąki ziemniaczanej (!)
  • łyżka cukru
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu syczuańskiego( zwykły też może być)

Przygotowanie klusek:

Potrzebujemy: koszyk do gotowania na parze albo parownik bambusowy i 8 wystarczająco dużych kwadratów papieru do pieczenia na których będziemy układać kluski.

1. Na każdym placku ciasta układamy kulkę farszu i  sklejamy:

2. Każdą gotową kluskę układamy na kawałku papieru do pieczenia. Kluski, wraz z papierem do pieczenia układamy w koszyku/parowniku. Garnek do którego włożymy sitko z kluskami napełniamy oczywiście odpowiednią ilością wody. Parownik bambusowy układamy na garnku z wodą.  Kluski "gotujemy" na parze od 15-20 minut.

Nikuman'y podajemy z sosem sojowym...śliwkowy  lub słodko-kwaśny z chili (oba TaoTao) też pasują :)


0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obserwują: