Kolejny genialny (!) przepis zaczerpnięty z nekobento.com - Nikuman (jap. 肉まん), w regionie Kansai znany pod nazwą Butaman (jap. 豚まん). W tłumaczeniu na język polski, najprościej będzie je nazwać po prostu "mięsnymi" kluskami z uwagi na sporą ilość mięsa w farszu.
- 150g mąki
- 75ml letniej wody
- 10g drożdży
- 3 łyżeczki cukru
- szczypta soli
Przygotowanie:
W wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukru. Gotowy zaczyn drożdżowy wlewamy do miski z mąką, dodajemy soli i wyrabiamy na gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gotowe ciasto należy podzielić na 8 części, forując kulki. Kulki ciasta rozwałkować na placki.
Przygotowanie farszu: Wszystkie poniżej podane składniki dokładnie wymieszać, uformować 8 kulek.
- 150g. mięsa mielonego
- 2 garści posiekanej kapusty pekińskiej
- 2 łyżeczki siekanego świeżego imbiru
- 2 duże grzybki Shiitake krojone w paski (mun też powinny być ok)
- 3 duże ząbki czosnku
- 5 łyżek sosu sojowego
- 1 łyżka sake (opcjonalnie)
- łyżka mąki ziemniaczanej (!)
- łyżka cukru
- szczypta soli
- szczypta pieprzu syczuańskiego( zwykły też może być)
Przygotowanie klusek:
Potrzebujemy: koszyk do gotowania na parze albo parownik bambusowy i 8 wystarczająco dużych kwadratów papieru do pieczenia na których będziemy układać kluski.
1. Na każdym placku ciasta układamy kulkę farszu i sklejamy:
2. Każdą gotową kluskę układamy na kawałku papieru do pieczenia. Kluski, wraz z papierem do pieczenia układamy w koszyku/parowniku. Garnek do którego włożymy sitko z kluskami napełniamy oczywiście odpowiednią ilością wody. Parownik bambusowy układamy na garnku z wodą. Kluski "gotujemy" na parze od 15-20 minut.
Nikuman'y podajemy z sosem sojowym...śliwkowy lub słodko-kwaśny z chili (oba TaoTao) też pasują :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz