Chaye Dan - Herbaciane jaja 茶叶蛋

 

 Chiński specjał,  do kupienia prawie na każdej ulicy  obleganej "mobilnymi" kuchniami ulicznymi. Postanowiłam sprawdzić, o co chodzi z tymi jajami.   Podeszłam do  tematu z rezerwą, nie licząc na nic specjalnego....


Jaja nie wyglądają ciekawie, to fakt.  Wygląd jednak rekompensuje ich smak. Nie wymagają  już przyprawiania, faktycznie można  zajadać się nimi "w biegu" :) Będą ciekawym dodatkiem do zupy Ramen i  na śniadanie.Warto spróbować :)

Składniki na 0,5L wody:

  •  jajka
  • 4 łyżeczki czarnej lub zielonej herbaty
  • 2 łyżeczki przyprawy "5 smaków"
  • 50 ml ciemnego sosu sojowego
  • łyżeczka soli 

Sposób przygotowania:

1. Wodę z wszystkimi wyżej wymienionymi przyprawami doprowadzić do wrzenia.  

2. Ostrożnie układamy w wywarze jajka.

3. Po kilku minutach wyciągamy jajka i oklepujemy łyżeczką do herbaty, tak aby skorupka tylko i wyłącznie popękała, nie może odpadać od jajka. 

4. "Potłuczone " jajka wracają  do garnka. Gotujemy je na małym ogniu minimum godzinę. W zimnym już wywarze można je trzymać cały dzień... im dłużej sobie w nim leża, tym lepsze.

 

Kilka wskazówek, 

  • Warto dorzucić do garnka laskę cynamonu i gwiazdkę anyżu
  • Zwiększenie ilości sosu sojowego nie zaszkodzi.
  • Im ciemniejszy sos, tym ciemniejsze jaja - można użyć sosu sojowo grzybowego
  • Jeśli  jaja mają być gotowe od zaraz, po ich ugotowaniu w wywarze  ściągamy  całą łuskę i gotujemy  je  ok. 1h  bez 

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obserwują: