Chiński specjał, do kupienia prawie na każdej ulicy obleganej "mobilnymi" kuchniami ulicznymi. Postanowiłam sprawdzić, o co chodzi z tymi jajami. Podeszłam do tematu z rezerwą, nie licząc na nic specjalnego....
Jaja nie wyglądają ciekawie, to fakt. Wygląd jednak rekompensuje ich smak. Nie wymagają już przyprawiania, faktycznie można zajadać się nimi "w biegu" :) Będą ciekawym dodatkiem do zupy Ramen i na śniadanie.Warto spróbować :)
Składniki na 0,5L wody:
- jajka
- 4 łyżeczki czarnej lub zielonej herbaty
- 2 łyżeczki przyprawy "5 smaków"
- 50 ml ciemnego sosu sojowego
- łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
1. Wodę z wszystkimi wyżej wymienionymi przyprawami doprowadzić do wrzenia.
2. Ostrożnie układamy w wywarze jajka.
3. Po kilku minutach wyciągamy jajka i oklepujemy łyżeczką do herbaty, tak aby skorupka tylko i wyłącznie popękała, nie może odpadać od jajka.
Kilka wskazówek,
- Warto dorzucić do garnka laskę cynamonu i gwiazdkę anyżu
- Zwiększenie ilości sosu sojowego nie zaszkodzi.
- Im ciemniejszy sos, tym ciemniejsze jaja - można użyć sosu sojowo grzybowego
- Jeśli jaja mają być gotowe od zaraz, po ich ugotowaniu w wywarze ściągamy całą łuskę i gotujemy je ok. 1h bez
0 komentarze:
Prześlij komentarz