- 3 duże jaja
- na każde jajo przypada łyżka dashi
- łyżeczka cukru
- łyżka octu ryżowego
- łyżka sosu sojowego (jasny)
- kwadratowa patelnia*
Przygotowanie:
- omlet tamago krojony na małe prostokąty
- liśc nori cięty na paseczki
- ryż do sushi wymieszany już z zaprawą
- wasabi
Przygotowanie: Formujemy małe porcje ryżu, z których każdą smarujemy odrobiną wasabi. Na porcje ryżu posmarowane wasabi, układamy po kawałeczku omletu. Omlet na ryżu przepasamy paseczkiem nori. Tamago sushi gotowe :)
Wskazówki:
- Warto mieć miseczkę letniej wody i ręcznik kuchenny w pogotowu. Nawilżonymi palcami łatwiej formuje się ryż.
- Rozmiar kulek dopasujmy sobie do rozmiaru kawałków omletu. Czyli najpierw kroimy omlet, pozniej forujemy ryż.
0 komentarze:
Prześlij komentarz