寿司 Tamago Yaki i Tamago Sushi

Tamago - czyli z omletem..... 
Potrzebujemy zatem omlet.  Nie jest to jednak zwykły omlet :)

Składniki: 
  • 3 duże jaja 
  •  na każde jajo przypada łyżka dashi
  • łyżeczka cukru
  • łyżka octu ryżowego
  • łyżka sosu sojowego (jasny)
  • kwadratowa patelnia* 

Przygotowanie: 
1. Wszystkie  podane wyżej składniki łączymy.  Wylewamy  odrobinę mikstury na patelnię, tak aby pokryła całą patelnię, ale warstwa nie była zbyt gruba. Smażymy.
2. Lekko podsmażony molem zwijamy na patelni na pół tnz. przeżucamy  jedną połowę na drugą - czyli zwijamy na pół.
3. Uzyskaną tym sposobem "wolną" połowę patelni, zapełniamy kolejną  cieńką warstwą ciasta.  Pierwszy zwinięty omlet leży sobie przy tym  na cały czas na tej samej patelni, obok.
4. Nową warstwę ciasta, jak tylko lekko się podsmaży,  przykrywamy omlet leżący obok.  
    Musimy zadbać o to aby omlet sięnie wysuszył, inaczej poszczególne  jego warstwy się nam nie skleją.
5. Podobnie postępujemy z kolejnymi warstwami. 





 Tamago Sushi
Składniki:
  • omlet tamago krojony na małe prostokąty
  • liśc nori cięty na paseczki
  • ryż do sushi wymieszany już z zaprawą
  • wasabi

 Przygotowanie: Formujemy małe porcje ryżu, z których każdą smarujemy odrobiną wasabi. Na porcje ryżu posmarowane wasabi, układamy  po kawałeczku omletu.  Omlet na ryżu przepasamy paseczkiem nori. Tamago sushi gotowe :) 

Wskazówki: 

  • Warto mieć miseczkę letniej wody i ręcznik kuchenny w pogotowu.  Nawilżonymi  palcami łatwiej formuje się ryż.
  • Rozmiar kulek dopasujmy sobie do rozmiaru kawałków  omletu. Czyli najpierw kroimy omlet, pozniej forujemy ryż.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obserwują: