Shiro-an nazywamy białe Anko, przygotowane na bazie fasoli 白花豆Shiro Ingen Mame lub Tebo-Mame. Fasolkę tą nazywamy u nas Lima (fasola maślana). Pasta ta właściwie nie ma smaku, w związku z czym rzadko używana w wersji wyjściowej. Nadaje się jednak wspaniale do aromatyzowania.
抹茶あん Matcha An
Shiro An z dodatkiem zielonej herbaty matcha
黄身餡 (きみあん) Kimi An
z gotowanym jajkiem, w celu "podrasowania" smaku i uzyskania żółtego koloru.
- 250g białej fasoli
- 150g cukru
- woda
Sposób przygotowania:
1. Fasolkę musimy ugotować na miękko. Zmieniamy w trakcie gotowania co najmniej 2 razy wodę.
2. Ugotowaną fasolkę odcedzamy, przesypujemy do miski i rozgniatamy prasą do ziemniaków (nie używamy blendera!). Dolewamy szklankę wody.
3. Rozgniecioną fasolkę wylewamy na sitko, w którym mieszając masę łyżką oddzielamy fasolę od łuski. Łusek nie potrzebujemy - wyrzucamy.
4. Gotową pastę wylewamy na sitko wyłożone ręcznikiem kuchennym - postępujemy jak w przypadku przygotowania tofu - wyciskamy wodę z anko.
5. Gotową pastę przekładamy do garnka, dodajemy cukru. Gotujemy na małym ogniu, nieustannie mieszając. Cukier musi się rozpuścić.
Po wystygnięciu masy, mamy gotowe białe Shiro an, które możemy wzbogacać różymi dodatkami. Na zdjęciu widać Matcha An - anko z dodatkiem zielonej herbaty matcha.
0 komentarze:
Prześlij komentarz