...z łososiem
Składniki:
- łosoś
- ryż
- nori
- wasabi
Przygotowanie:
Kładziemy liść nori na matę bambusową, błyszczącą stroną do dołu. Dociągmy liśc do krawędzi maty. Nabieramy na palec odrobinę wasabi i przeciągamy palcem wzdłuż suchego liścia.
Pokrywamy liść cienką warstwą ryżu i układamy dodatki. Ryż dość mocno się klei, dlatego warto mieć zawsze miseczkę wody w pogotowiu. W mokrych rękach klei się nieco mniej :) Ryżu powinno być tyle, aby "obejmował" ułożone na nim dodatki i po przecięciu rolki, nori nie tworzyło wewnątrz rolki spirali. Przy wersji mini, wystaczy nam połowa liścia nori - przykrywamy ryżem 4/5 powierzchni liścia.
Zwijamy:
Palcami wskazującym, środkowym i serdecznym przytrzymujemy wypełnienie a kciuków używamy do zwijania.
Brzmi skomplikowanie, ale procedura jest prosta i z biegiem czasu napewno wypracujesz swój własny sposób na zwijanie. Jest to w zasadzie najłatwiejszy krok w przygotowaniu rolek :) Gotową rolkę, zawiniętą w mate lekko dociskamy aby się nam nie rozpadła. Odkładamy na chwilę na bok, pozwalając wilgoci z ryżu przeniknąc do nori.
Kroimy rolkę na mniejsze kawałki, zaczynając od środka - przekrojenia jej na połowę. Kolejno każdą z dwóch części znowu kroimy na pół. Otrzymamy tym sposobem takiej samej wielkości kawałki.
Końcówek rolki z wystającymi z nich dodatkami, nie eksponujemy na talerzu.
Obrazki:http://quamut.com/quamut/making_sushi
0 komentarze:
Prześlij komentarz