寿司 Salmon Nigiri

...z łososiem

Składniki:

  • ryż do sushi z zaprawą
  • łosoś - u mnie wędzony na zimno
  • wasabi

Sposób przygotowania:

Potrzebna nam miseczka letniej wody - nawilżonymi palcami łatwiej formuje się kulki gdyż ryż mniej się klei. Z małych porcji ryżu formujemy"łódeczki",  zgniatając ryż w dłoni.

Rybę kroimy na prostokątne plastry, z których każdy smarujemy drobiną wasabi. Stronę ryby z wasabi przykładamy do przygotowanych wcześniej porcji ryż. Lekko przygniatamy,  dopasowując plaster ryby do kształtu porcji ryżu.




Dlaczego wędzony łosoś?

 Podobno dostawy świeżych ryb docierają do polski raz na tydzień.  Kupując surowego łososia z nieznanego mi zródła -  ryzykuję. 

Poza tym, łosoś wędzony na zimno smakuje w sushi równie dobrze jak surowy :) 

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obserwują: