California Roll, czyli odwrócone rolki.....
Składniki:
- ryż do sushi z zaprawą
- omlet tamago
- łosoś*
- ogórek
- wasabi
- nori
- kawior do obtaczania
*Jako że nie jest możliwe kupienie w moich okolicach rybyy nadającej się do spożycia na surowo, sięgam głównie po ryby wędzone na zimno.
Sposób przygotowania:
Kładziemy liść nori na matę bambusową, błyszczącą stroną do dołu. Dociągmy liśc do krawędzi maty. Nabieramy na palec odrobinę wasabi i przeciągamy palcem wzdłuż suchego liścia.
Pokrywamy liść cienką warstwą ryżu.
Odwracamy liśc z ryżem do góry nogami, tab by strona ryżem przylegała do maty bambusowej. Wszelkie dodatku układamy na stronie bez ryżu.
Ostrożnie zwijamy.
Kroimy rolkę na mniejsze kawałki, zaczynając od środka - przekrojenia jej na połowę. Kolejno każdą z dwóch części znowu kroimy na pół. Otrzymamy tym sposobem takiej samej wielkości kawałki.
Końcówek rolki z wystającymi z nich dodatkami, nie eksponujemy na talerzu.
Obrazki:http://quamut.com/quamut/making_sushi
0 komentarze:
Prześlij komentarz