"Na talerzu Kryszny ze słodyczami z mleka, które są Mu ofiarowywane wcześnie rano, zawsze znajdziesz sandesz. " Przepis pochodzi z ksiązki Adiraja Dasa - Kuchnia Kryszny. Poniżej znajdziesz przepis podstawowy na sandesz, nadający się do wzbogacania róznego rodzaju środkami zapachowo-smakowymi i dodatkami typu orzechy, rodzynki. Ja wybrałam wodę różaną.
Sandesz wymaga przygotowania paniru - indyjski biały ser, przypominający trochę w smaku nasz polski twaróg.
Składniki na ok. 250g:
- 2 L mleka 2% (nie UHT)
- sok z cytryny (5 łyżek) lub kwasek cytrynowy
- sito, gaza lub ręcznik kuchenny
Przygotowanie:
Postępujemy jak w przypadku tofu. Mleko gotujemy, nie dopuszczając do wykipienia. Do gorącego mleka dodajemy przygotowany sok cytrynowy - mleko z biegiem czasu się zetnie, a od serwatki oddzieli gąbczasty panir. Ser z serwatką wylewamy na sito wyłożone gazą lub ręcznikiem kuchennym, następnie odstawiamy do odsączenia. Potrzebujemy miękkiego sera, więc zawiązujemy woreczek i odciskamy wodę.
Składniki na sandesz (ok.12 kulek):
- 250g sera panir
- 50 g cukru
- woda różana
- wiórki kokosowe do obtaczania
Sposób przygotowania:
1. Świeży ser wyrabiamy na stolnicy, do czasu aż stanie się gładki i znikną wszelkie grundki. Zajmuje to sporo czasu, bądzmy zatem cierpliwi.
2. Ser dzielimy na 2 częsci, z czego jedną wyrabiamy z cukrem. Częśc wyrobioną z cukrem gotujemy w garnku na małym ogniu cały czas mieszając.. Gęsty sandesz stanie bardzo rzadki, a następnie ponownie zgęstnieje. Kiedy zgęstnieje i zacznie odchodzić od garnka, zdejmujemy garnek z ognia.
3. Łączymy sandesz gotowany z niegotowanym. Dodajemy wody różanej (3 łyżeczki), wyrabiamy dokładnie ciasto. Formujemy kuleczki i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Pozostawiamy do wystygnięcia.
0 komentarze:
Prześlij komentarz