Czyli co mamy zawsze na stanie i bez czego ani rusz dalej.
Sos sojowy
Przechodząc obok półek z orientalną żywnością, zawsze zastanawiało mnie po co komu litrowe butle z sosem sojowym? Zastanawiałam się do czasu rozpoczęcia przygody z kuchnią orientalną ;) Średnio na miesiąc schodzi mi ok. 0,5l litra sosu sojowego.
Róznicuję pomiędzy wersją "jasną" a "ciemną". Ciemne sosy, ze względu na bardzo ciemny kolor i intensywny smak, stosuję do wszelkiego rodzaju marynat. Sosów sojowych jasnych z kolei używam do zup i sushi. Jasny sos sojowy nie zabarwi mi rosołu na kolor ciemno-brązowy, jest również delikatniejszy w smaku i mniej słony.

Imbir
Nie przekonam słowem, zatem zwolenników imbiru w proszku, zachęcam do porównania go świeżym kłączem imbiru. Róznica w smaku jest diametralna. Swieżego imbiru nie da się zastąpić wersją sproszkowaną. Swieży imbir z powodzeniem można mrozić, więc bez obaw - kupując całe kłącze, nie zmarnuje się :) Podając w składnikach imbir, mam na myśli ten swieży.

Ocet ryżowy
Nie jest możliwe zastąpienie go octem spirytusowy, ale jeśli faktynie mamy problem z kupnem "ryżowego", czy chociażby "ryżowo-zbożowego", możemy go zastąpić białym octem winnym. Polecam dostępny w delikatesach Alma MIZKAN Kokumotsu-su (ryżowo-zbożowy). Świetnie sprawdza się w zaprawie ryżowej do sushi, również jako dodatek do zup, sosów i marynat.


- Chochla do mieszania w woku
- Sitko (cedzak) do wyławiania z oleju np. tempury - dobrze aby faktycznie było to sitko, gdyż zwykły cedzak służący nam do wyciągania klusek z śląskich wody sprawia że tępurę wyciąmy nie z , a w oleju .
- Gąbka i szczotka przeznaczona tylko i wyłącznie do czyszczenia woka - detergenty niszczą patynę.
- Szczypce
"Grzybki chińskie"?
Na półkach sklepowych znajdziemy najczęsciej grzybki mun - są ok :) Raz udało mi się kupić mu-err - w smaku bardzo podobne do mun, nie warte zachodu ;) Warto za to skusić się na shiitake. Słomianych, małpich głów i całej reszty nie miałam jeszcze okazji poznać.
Pieprz syczuański
Pieprz z nazwy, lecz w smaku mało przypominający pieprz stosowany w kuchni polskiej. Z uwagi na niespotykane walory smakowe, wielość smaków w jednym ziarenku, nie znajdziemy dla niego alternatywy. . Dostępny w każdym supermarkecie prowadzącym Kotanyi. Sprawdza się również doskonale w tradycyjnych daniach kuchni polskiej.
Pozostałe przyprawy i dodatki:
Kora cynamonowa to nie cynamon mielony
Anyż gwiazdkowaty to nie anyż mielony,ani ziarenka anyżu
Czosnek, to nie czosnek w proszku ;)
Grzybki chińskie to nie pieczarki
Imbir to nie imbir w proszku
0 komentarze:
Prześlij komentarz