Ramen przygotwany na bazie wywaru z Chashu - duszonej w sosie sojowym wieprzowiny.
Jedna z wielu wariacji Shōyu-Ramen 醤油ラーメン - czyli ramen na bazie sosu sojowego.
Bardzo "mięsny", cięzki i esencjonalny rosól.
Składniki:
- 1 cebula dymka
- 500ml ciemnego wywaru z Chāshu
- 250ml lekkiego rosołu drobiowego
- kilka plasterków Chāshu
- makaron ramen
Sposób przygotwania:
W jednym garnku doprowadamy do wrzenia 500ml wywaru z Chāshu i 250ml rosołu drobiowego. Makaron gotujemy w osobnym garnku.
Odcedzony makaron przedładamy do miseczek, uzupełniając przygotowanym rosołem.Na rosole układamy plasterki Chāshu i posypujemy dymką.
Zupełnie alternatywnie:
Przyznaję, że spodziewałam po tym przepisie czegoś wyjątkowego i lekko się rozczarowałam. Chashu smakuje jak polska pieczeń wieprzowa - gdybym kawałek mięsa naszpikowała czosnkiem i imbirem, smakowało by zdecydowanie lepiej a typowy smak "wieprzowiny" z powodzeniem udało by się tym samym skutecznie "zniwelowac". Sam imbir też by wiele zdziałał - jeśli działa na posmak kaczego mięsa ;) Rosół w tym daniu, to typowy rosól sojowy: rosół drobiowy + sos sojowy+ dymka + kilka plastrów imbiru.
Podsumowując: Chashu można zastąpić resztkami swojskiej polskiej pieczeni, nawet tej z czosnkiem; z kolei rosól w mgnieniu oka przygotujemy na bazie rosołu z kury, przyprawiając go sosem sojowym i imbirem (nie w proszku!)
0 komentarze:
Prześlij komentarz