Chāshu-men - Chashu Ramen

 

Ramen przygotwany na bazie wywaru z Chashu - duszonej w sosie sojowym wieprzowiny.

Jedna z wielu wariacji Shōyu-Ramen 醤油ラーメン - czyli ramen na bazie sosu sojowego.

Bardzo "mięsny", cięzki i  esencjonalny rosól.

Składniki:

  • 1 cebula dymka
  • 500ml ciemnego wywaru z Chāshu
  • 250ml lekkiego rosołu drobiowego
  • kilka plasterków Chāshu
  • makaron ramen 

Sposób przygotwania:

W jednym garnku doprowadamy do wrzenia 500ml wywaru z Chāshu i 250ml rosołu drobiowego. Makaron gotujemy w osobnym garnku.

Odcedzony makaron przedładamy do  miseczek, uzupełniając  przygotowanym rosołem.Na rosole układamy plasterki Chāshu i posypujemy dymką.

 

Zupełnie  alternatywnie:

Przyznaję, że spodziewałam po tym przepisie czegoś wyjątkowego i lekko się rozczarowałam. Chashu smakuje jak polska pieczeń wieprzowa - gdybym kawałek mięsa naszpikowała czosnkiem i imbirem, smakowało by  zdecydowanie lepiej a typowy smak "wieprzowiny" z powodzeniem udało by się tym samym skutecznie "zniwelowac". Sam imbir  też by wiele zdziałał - jeśli działa na posmak kaczego mięsa ;)  Rosół w tym daniu, to typowy rosól sojowy: rosół drobiowy + sos sojowy+ dymka + kilka plastrów imbiru.

Podsumowując: Chashu można zastąpić  resztkami swojskiej polskiej pieczeni, nawet tej z czosnkiem; z kolei rosól w mgnieniu oka przygotujemy na bazie rosołu z kury, przyprawiając go sosem sojowym i imbirem (nie w proszku!)

 

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obserwują: