Pieprz syczuański (Xanthoxylum piperitum)

Przyprawa wyjątkowo  aromatyczna, mniej piekąca niż nasz czarny pieprz, o niespotykanych walorach smakowych. Pachnie lekko cytrynowo, w smaku zaś przypomina mieszankę  orientalnych przypraw o lekko kadzidlanym aromacie. Pod pojęciem pieprzu syczuańskiego należy rozumieć  suszone jagody krzewu rosnącego w Azji, przypominające wyglądem pękające pączki kwiatowe.

Znany również pod nazwą: W Chinach  - huājiāoshānjiāo; w Japonii  -  sanshō (山椒?); Korea - sanchonamu; Tybe -  g.yer ma; Indonesia - andaliman/tuba ; w Ameryce:  fagara, flower pepper, prickly ash jak również jako  Sichuan pepper. http://en.wikipedia.org/wiki/Sichuan_pepper



Wszędzie pisze się, że przed dodaniem do potraw należy go uprażyć na patelni..wydaje mi się jednak, iż nie jest  to konieczne. Używam go z powodzeniem prosto z młynka dodając przed smażeniem/gotowaniem lub już po.  Ze względu na obszerne spektrum smakowe, pieprz ten zastępuje mi  kilka przypraw jednocześnie. Smakuje wyjątkowo  i róznorodnie na samej bułce posmarowanej masłem.  


Pieprz ten wchodzi w skład mieszanki przypraw pięciu przypraw, nazywanej u nas: mieszanką  przypraw "pięciu smaków".


Warto się skusić! 

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obserwują: