Konbu-dashi
- 800 ml wody(mizu)
- 1 Konbu (Algi 15x15cm)
- 30 g Hana-Katsuo ( Bonito)
Zastosowanie: Jako baza do zup i sosów.
Niban-Dashi
- 1200 ml wody
- 1 Konbu
- 50g płatków bonito
Zastosowanie: dania z rybą, zupy z miso. Intensywny w smaku.
Katsuo-dashi かつお 汁
- miseczka płatków bonito
- 1L wody
Wskazówki: Konbu oczyszczamy z resztek piasku wilgotną szmatką - nie myjemy! Dodajemy do przygotowanego garnka z wodą, doprowadzając do wrzenia. Wyciągamy z wody glony i dodajemy płatki bonito - ponownie doprowadzając do wrzenia. Musimy odczekać 1min. , do czasu aż płatki bonito opadną na dno garnka. Gotowy wywar przelewamy przez gazę. Konieczne jest usunięcie bonito z wywaru, gdyż są średnio smaczne i gorzkie.
-=====oOo=====-
Niboshi-dashi 汁
- 3/4 miseczki niboshi (suszone sardele bez głow)
- 1L wody
Wskazówki:Sardele moczymy przez 30 min z letniej wodzie, kolejno ustawiamy garnek na piecu i doprowadzamy do wrzenia - gotujemy 5 min. Usuwamy powstałą pianę. Po ugotowaniu, wywar przelewamy przez gazę. Gotowe.
Awase-dashi 汁
Mamy 2 możliwości:
- 500 ml Niboshi-Dashi + 500 ml Kombu-Dashi
lub
- 500 ml Niboshi-Dashi + 500 ml Katsuo-Bushi
-=====oOo=====-
Alternatywnie:
1/2 liścia nori + kawałek mrożonej ryby (panga,mintaj)
* Glony konbu i płatki bonito kupimy bez problemu w sklepach internetowych z orientalną żywnością. Z sardelami może być problem :)
Przepisy znalezione na: http://www.kirchenweb.at/kochrezepte/
0 komentarze:
Prześlij komentarz