Dashi - przepisy bazowe [Japan]

Konbu-dashi 

  • 800 ml wody(mizu)
  • 1 Konbu (Algi 15x15cm)
  • 30 g Hana-Katsuo ( Bonito)

Zastosowanie: Jako baza do zup i sosów.

Niban-Dashi

  •  1200 ml wody
  • 1 Konbu 
  • 50g płatków bonito

Zastosowanie: dania z rybą, zupy z miso. Intensywny w smaku.

Katsuo-dashi  かつお 汁

  • miseczka płatków bonito
  • 1L wody

Wskazówki: Konbu oczyszczamy z resztek piasku wilgotną szmatką - nie myjemy! Dodajemy do przygotowanego garnka z wodą, doprowadzając do wrzenia. Wyciągamy  z wody glony i dodajemy płatki bonito - ponownie doprowadzając do wrzenia. Musimy odczekać 1min. , do czasu aż płatki bonito opadną na dno garnka.  Gotowy wywar przelewamy przez gazę. Konieczne jest usunięcie  bonito z wywaru, gdyż są średnio smaczne i gorzkie.  



-=====oOo=====-

Niboshi-dashi  汁

  • 3/4 miseczki niboshi (suszone sardele bez głow)
  • 1L wody

 Wskazówki:Sardele moczymy przez 30 min z letniej wodzie, kolejno  ustawiamy garnek na piecu i doprowadzamy do wrzenia - gotujemy 5 min.  Usuwamy powstałą pianę. Po ugotowaniu, wywar przelewamy przez gazę. Gotowe. 

 

Awase-dashi  汁

Mamy 2 możliwości:

  • 500 ml Niboshi-Dashi + 500 ml Kombu-Dashi

lub

  • 500 ml Niboshi-Dashi + 500 ml Katsuo-Bushi

-=====oOo=====-

 Alternatywnie:

 1/2  liścia nori + kawałek mrożonej ryby (panga,mintaj)

* Glony konbu i płatki bonito kupimy bez problemu w sklepach internetowych z orientalną żywnością. Z sardelami może być problem :)

Przepisy znalezione na: http://www.kirchenweb.at/kochrezepte/


0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obserwują: