Smażona ryba w sosie słodko-kwaśnym z warzywami
Składniki:
- 2-3 płaty białej ryby
- panierka tempura lub mąka kukurydziana do obtaczania
- 4cm imbiru
- 1 zielona papryka - słupki (u mnie była czerwona)
- 2 marchewka krojona w słupek
- 1 większa cebula dymka
- 4 namoczone grzybki shiitake - plasterki (u mnie mu-err)
- olej do smażenia
Do przygotowania sosu:
- 2-5 łyżek sosu sojowego
- 1 łyżeczka sake
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 1/2 łyżki ketchupu
- 1-2 łyżki cukru
- 1 1/2 miseczki wody
Sposób przygotowania:
1. Rybę kroimy na mniejsze kawałki, obtaczamy w mące kukurydzianej - smażymy. Usmażoną rybę odkładamy w ciepłe miejsce.
2. Imbir, paprykę, marchewkę i cebulkę kroimy w słupek, podsmażamy w woku na drobinie oleju, nieustannie mieszając.
3. Mieszamy w osobnej miseczce składniki na sos, po czym dolewamy go do podsmażanych warzyw. Smażymy do czasu, aż sos zgęstnieje. Dodając wcześniej do miseczki z zimnym sosem mąki kukurydzianej, sos w woku zagęsci się szybciej.
Przepis znaleziony na: http://www.kirchenweb.at/kochrezepte/
0 komentarze:
Prześlij komentarz