Aburi-mono あぶり物 [Japan]

Smażona ryba w sosie słodko-kwaśnym z warzywami

Składniki:

  • 2-3 płaty białej ryby
  • panierka tempura lub mąka kukurydziana do obtaczania
  • 4cm imbiru
  • 1 zielona papryka - słupki (u mnie była czerwona)
  • 2 marchewka krojona w słupek
  • 1 większa cebula dymka
  • 4 namoczone grzybki shiitake - plasterki (u mnie mu-err)
  • olej do smażenia

Do przygotowania sosu: 

  • 2-5 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sake
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 1/2 łyżki ketchupu
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1 1/2 miseczki wody

Sposób przygotowania:

1. Rybę kroimy na mniejsze kawałki, obtaczamy w mące kukurydzianej - smażymy. Usmażoną rybę odkładamy w ciepłe miejsce.

2. Imbir, paprykę, marchewkę i cebulkę kroimy w słupek, podsmażamy w woku na drobinie oleju, nieustannie mieszając.

3. Mieszamy w osobnej miseczce składniki na sos, po czym dolewamy go do podsmażanych warzyw. Smażymy do czasu, aż sos zgęstnieje. Dodając wcześniej do miseczki z zimnym sosem mąki kukurydzianej, sos w woku zagęsci się szybciej.

Przepis znaleziony na: http://www.kirchenweb.at/kochrezepte/

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obserwują: