Do Europy gałka muszkatołowa dotarła razem z krzyżowcami. Przyprawa ceniona ze względów smakowych oraz zdrowotnych. W kuchni gałka muszkatołowa stosowana jest do przyprawiania mięs, bigosów, dań ze skorupiaków, a także do pierników, deserów i win.
Gałka muszkatołowa zawiera ok. 8%, a "kwiat" do 16% olejku.
Gałka muszkatołowa spożyta w dużych ilościach ma działanie psychoaktywne ze względu na zawartość mirystycyny, która może być metabolizowana do pochodnych amfetaminy (nie u wszystkich osób). Ze względu na towarzyszące nieprzyjemne efekty uboczne rzadko jest stosowana w celach rekreacyjnych. Spożyta w dużych ilościach prowadzi do zatruć, także ze skutkiem śmiertelnym.
Osnówka Banda zawiera 4-12% olejku eterycznego o składzie zbliżonym do olejku samej gałki, ponadto około 20% tłuszczu, cukry, pektyny. Nie zawiera skrobi, lecz amylodekstryny, co pozwala na wykrycie zafałszowania sproszkowanej macis dodatkiem sproszkowanej gałki, zawierającej skrobię (skrobia z jodem barwi się na kolor niebieski, amylodekstryna na kolor winnoczerwony). Osnówka Banda bywa czasem fałszowana dodatkiem bezwartościowych osnówek Papua lub Bombaj."
Ciekawostka z hyperreal'a:
"Ojczyzną drzewa muszkatołowego (muszkatowego) są wyspy Moluki, gdzie uprawiano je od niepamiętnych czasów. Nasiona muszkatowca wymienia staroindyjska Ayurveda jako działające narkotycznie i halucynogennie. W niektórych regionach południowo-wschodniej Azji te właściwości gałki muszkatołowej wykorzystuje się do obecnych czasów, znano je również w średiowiecznej Europie, w kręgach wtajemniczonych . Należy tu dodać, że również przedstawieciele innych rodzajów rodziny Myristicaceae wytwarzają substancje narkotyczne."
Własciwości lecznicze:
W medycynie znalazła zastosowanie w zwalczaniu reumatyzmu, wzdęć i zaburzeń oskrzelowych.
Zrodla: hyperreal.info, http://pl.wikipedia.org/wiki/Gałka_muszkatołowa
0 komentarze:
Prześlij komentarz