Kurkuma

 

 Ukrywa się pod nazwą: tumeric powder, haldi (Indie),  manjal, "Złoto Indii"

 Mielone i suszone kłącza rośliny Curcuma Longa. Kłącza te mogą mięć różną barwę, od ciemnopomarańczowej do brunatnej - lecz poz mieleniu przyprawa ta ma zawsze barwę jasnożółtą. Dodaje się jej w małych ilościach do warzyw, zup i przekąsek, by uzyskać przyjemny łagodny smak i zapach. Służy też jako barwnik do ryżu, wypieków. Zmielona kurkuma długo zachowuje swój kolor , lecz szybko traci zapach. Jest intensywnym barwnikiem - zafarbowała mi mozdzież, trudno ją usunąc z tkanin :) "W Indiach – przynajmniej od 2500 lat – wykorzystuje się ją jako dodatek do potraw i składnik wielu mieszanek przyprawowych, z których najbardziej znana – curry – swój kolor zawdzięcza właśnie kurkumie."Łatwo się przypala, więc dodajemy ją do masali i innych potraw na samym końcu. 

Właściwości lecznicze: W medycynie Ayur-wedyjskiej używana jest jako środek moczopędny, czyszczący krew i pobudzający trawienie. "Kurkumina i jej pochodne, zwane kurkuminoidami, okazały się mieć silne właściwości przeciwwirusowe, antybakteryjne i przeciwgrzybiczne, mogą więc stać się alternatywą dla coraz mniej skutecznych antybiotyków." Ich działanie przeciwzapalnemoże okazać się przydatne w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów, cukrzycy czy nawet w profilaktyce choroby Alzheimera. Badania potwierdziły, że kurkumina, aktywny składnik kurkumy, jest w stanie spowolnić rozwój i rozprzestrzenianie się różnorodnych typów komórek nowotworowych. 

Zródło: http://foody.pl , Kuchnia Kryszny - Adiraja Dasa

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obserwują: