Soto Ayam - Indonezyjska zupa z kminem rzymskim w roli głównej

 Przepis znalazłam na http://rasamalaysia.com, lekko go modyfikując w celu dopasowania do  zawartości mojej lodówki :) 

Składniki na średniej wielkości garnek:

  • dwa duże filety z kurczaka
  • 2 łyżeczki  mielonej trawy cytrynowej
  • 2 kostki rosołu drobiowego
  • woda

Dodatkowo potrzebujemy: 

  • 2-4 ugotowane jajka na twardo (zależnie od ilości osób)
  • dymka do dekoracji
  • kubek kiełków mung
  • 1/3 opakowania makarony ryżowego ( wstążki)

Filet kroimy w kosteczkę, gotujemy w garnku z wodą, do której wrzucamy również trawę cytrynową, kostki rosołu drobiowego  i jeśli mamy pod ręką - suche płatki galangalu ( nie musimy go wtedy dodawać do pasty). Doprowadzamy do wrzenia.

Pasta:

  • łyżeczka ziaren kardamonu
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • duża cebula
  • 4-5 dużych  ząbków czosnku  (tak! :] )
  • 2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • kawałek galangalu   ( w polsce dostępny w wersji suszonej, bądz w postaci przecieru) 
  •  łyżka soku limonkowego 

Co robimy z  pastą?  Wszystkie składniki ucieramy w mozdzieżu. Zanim dodamy ją do rosołu, musimy ją lekko podsmażyć na oleju. Smażymy tak długo, aż nabierze lekko brązowego koloru, kolejno dodajemy  do gotujące się rosołu z kurczakiem.

Gdy gotujący rosół w garnku odparuje do połowy, dolewamy puszkę mleczka kokosowego, zostawiając garnek przez  15-20 min. na mały ogniu. Do gotowej zupy, 10 min przed podaniem dodajemy makaronu ryżowego ( w ciągu tych 10 minut zrobi się miękki) i kubek świeżych kiełków mung. Przyprawiamy sokiem limonkowym a dekorujemy dymką.

Zupę je się z ugotowanym na twardo jajkiem - pasuje idealnie :)

 

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obserwują: