Wieprzowina Vindaloo [Indie]

 Jedno z najpopularniejszych na świecie dań hinduskich, powstałe w Goa . Nazwa kombinacją dwóch słów :"vinagre" oznaczającego ocet  oraz hinduskiego "aloo" oznaczającego ziemniaki. Wieprzowinę można zastąpić wołowiną, czy też jagnięciną. Co do ziemniaków - nie rozgotują się , tak więc bez obaw :)  Istnieje możliwość kupna w polskich delikatesach gotowej pasty vindaloo, pisze Makłowicz, ale jak dotąd czegoś takiego jeszcze u nas nie widziałam.. dlatego też zrobimy ją samemu :)

 Przepis i  dodatkowe informacje pochodzą z ksiązki R. Makłowicza - Fuzja Smaków.

W związku z zastraszającą ilością chili w przepisie na masalę, byłam zmuszona wprowadzić małe zmiany...tak że, słowiański żołądek, nieprzyzwyczajony do  potraw z dodatkiem 15  czerwonych suszonych papryczek chili i 4-ech zielonych,  bez problemu sobie z nią poradzi :) 

Masala: 

  •  łyżeczka ziaren kuminu
  • łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 4 gozdziki 
  • kawałek kory cynamonu ( może być mielony)
  • 3/4 czerwonej papryki ( tutaj miało być 15 suszonych chili)
  •  opcjonalnie 1/4 papryki zielonej ( 4 zielone chili)
  • 1łyżeczka kurkumy ( może być mielona)
  • kawałek imbiru wielkości kciuka ( koniecznie świeży!)
  • ocet winny czerwony ( biały średnio się nadaje, ale nie jest zły)

Wszystkie przyprawy ucieramy w mozdzieżu na pastę.

Wieprzowina Vindalooo

  • 800g wieprzowiny, krojonej w kostkę
  • masala vindaloo
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 4 czerwone cebule
  • 7 ząbków czosnku
  • kilka łyżek pasy pomidorowej (koncentrat pomidorowy i pomidor krojony w kostkę też się sprawdzi)
  • szczypta cukru
  • sól

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzać olej, wrzucic drobno posiekaną cebulkę - zeszklić. Dodać pastę masala,  posiekany czosnek i chwilkę  smażyć, po czym dorzucić mięso - smażyć. Dolewamy nieco wody, dodajemy pasty pomidorowej i dusimy na małym ogniu. Jak  już mięso zacznie stawać się miękkie ( robimy coś na wzór gulaszu), dodajemy ziemniaki krojone w kosteczkę). Gotujemy tak długo, aż mięso i ziemniaki zmiękną. W razie potrzeby dolewamy wody.

1 komentarze:

Anonimowy pisze...

Bardzo dobre mniam mniam :)

Prześlij komentarz

Obserwują: