Chai Masala

Masala czaj

(hindi मसाला चाय , trl. masālā ćāy )

Jest to najpopularniejsza, spotykana powszechnie również w świecie zachodnim, forma przygotowania aromatycznej indyjskiej herbaty ćaj o ostrym smaku. Słowo masala (मसाला) w języku hindi oznacza przyprawę.


W Indiach każda rodzina kultywuje swoją własną metodę przygotowania masala ćaj. I chociaż nie istnieje jeden precyzyjny przepis, bazę stanowią:

czarna, mocna herbata, której smaku nie zniszczą liczne aromatyczne dodatki,
mleko,
słodycz uzyskiwana na przykład poprzez dodanie białego lub czarnego cukru, miodu, czy melasy,
przyprawy: kardamon, cynamon, imbir, pieprz, goździki i inne.
 



Również sam proces przygotowania może być różny. Zazwyczaj jednak polega on na doprowadzeniu do wrzenia zestawu przypraw z dodatkami słodzącymi, a następnie dodaniu herbaty i mleka oraz ponownym doprowadzeniu do wrzenia, po czym pozostawieniu całości na kilka minut do zaparzenia.


Proporcje składników mogą być zmieniane według indywidualnych gustów. Niektórzy wzbogacają smak tej herbaty dodając również takie przyprawy jak czarny pieprz w całości, czy kolendrę (wikipedia).




Składniki na 1L:

  • 6 ziaren kardamonu
  • 8 gozdzików
  • 12 kuleczek białego pipeprzu 
  • 3cm imbiru
  • 2 laski cynamonu
  • cukier trzcinowy (na zdjęciu dark muscovado)
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 L czarnej mocnej herbaty
  • Drobina kwiatu gałki muszkatowej ( nie mylić z gałką muszkatową)

Sposób przygotowania: 

Przygotowujemy litr wywaru z czarnej herbaty, w którym będziemy gotować przygotowane przyprawy. Gotujemy wszystko tak długo, aż  po odparowaniu wody pozostaje nam 0,5l wywaru. Do 0,5 L wywaru dolewamy 250ml 2% mleka i doprowadzamy do wrzenia. Chai gotowy :) 

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obserwują: