Tajska zupa z szpinakiem i trawą cytrynową



Składniki:
  • 130g  łodyg trawy cytrynowej - ewentualnie  trawa cytrynowa w proszku ( 1 -2 łyżeczki)
  • kilka krążków chili
  • sok z jednej limonki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2L rosołu drobiowego
  • 350 filetu z kurczaka
  • olej
  • 600g szpinaku  - koniecznie swieży/listki
  • 150g kiełków mung
  • sos sojowy jasny do przyprawiania
  • 2-3 cm imbiru


Sposób przygotowania: 

  • Kurczaka gotujemy, kroimy na plasterki które kolejno smażymy na gorącym oleju.
  • Do rosołu drobiowego wrzucamy:  podsmażone kawałki kurczaka, trawe cytrynową, chili, sok z limonki, czosnek i imbir (siekane). Wszystkie składniki gotujemy 20-30 min. Rosół doprawiamy sosem sojowym.
  • Na sam koniec dodajemy do zupy swieży szpinak i kiełki mung.
  • Zupkę można  lekko zagęścić mąką ziemniaczaną. 

Uwagi:  Co do ilości  poszczególnych składników do zupy, radzę dobierać na wyczucie :)





0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obserwują: