- 130g łodyg trawy cytrynowej - ewentualnie trawa cytrynowa w proszku ( 1 -2 łyżeczki)
- kilka krążków chili
- sok z jednej limonki
- 3-4 ząbki czosnku
- 2L rosołu drobiowego
- 350 filetu z kurczaka
- olej
- 600g szpinaku - koniecznie swieży/listki
- 150g kiełków mung
- sos sojowy jasny do przyprawiania
- 2-3 cm imbiru
Sposób przygotowania:
- Kurczaka gotujemy, kroimy na plasterki które kolejno smażymy na gorącym oleju.
- Do rosołu drobiowego wrzucamy: podsmażone kawałki kurczaka, trawe cytrynową, chili, sok z limonki, czosnek i imbir (siekane). Wszystkie składniki gotujemy 20-30 min. Rosół doprawiamy sosem sojowym.
- Na sam koniec dodajemy do zupy swieży szpinak i kiełki mung.
- Zupkę można lekko zagęścić mąką ziemniaczaną.
Uwagi: Co do ilości poszczególnych składników do zupy, radzę dobierać na wyczucie :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz