Zhimaqiu - Rice Balls - Goma-Dango

Kuleczki zhimaqiu w cieście sezamowym z pastą fasolową anko




Składniki: 

Anko
• Mąka z ryżu kleistego ( mąke zastąpiłam rozgotowanym ryżem kleistym)
• Sezam
• Olej 
• Sos karmelowy


Sposób przygotowania: 

  • Z mąki ryżowej i ciepłej wody przygotowujemy ciasto.
  • Z ciasta formujemy kuleczki, które nadziewamy pastą fasolową.
  • Kuleczki obtaczamy w sezamie i smażymy na głębokim oleju. Podajemy z sosem karmelowym.

Smakują dokładnie jak te z Wook'a ;)



3 komentarze:

Anonimowy pisze...

a mogłabyś napisać jakich używasz proporcji przy przygotowywaniu tych kuleczek ? :)

WokOwanie pisze...

Jeśli chodzi o "ciasto" - tą białą masę, to wez na początku szklankę mąki ryżowej i dodawaj stopniowo wody (jednocześnie ugniatając), do czasu uzyskania ciasta które dałoby się rozwałkować ale na tyle wilgotne aby przykleil siędo niego sezam. Jeśli stwierdzisz, że masy może zabraknąc, to dysypiesz mąki i dodasz ponownie trochę wody - cicha można dorabiać, zależnie od zapotrzebowania.
Mąke ryżową kupisz tutaj http://www.kuchniachinska.pl/ - Mąka z ryżu kleistego Cock 400g (to nie to samo co zwykła mąka ryżowa). Kuleczki możesz spokojnie usmażyć w frytkownicy. Z ryżem zamiast mąki, też możesz eksperymentować. Ryż do sushi albo słodki tajski będzie ok - przepiś z ryżem trochę oszukany, ale kuleczki nie tracą przy tym na smaku :) Powodzenia!

Anonimowy pisze...

A masz przepis na sos karmelowy taki jak w wooku robia do nich?

Prześlij komentarz

Obserwują: