Anko / Tsubushi-An - czerwona pasta z azuki

Popularna w Japonii słodka pasta z czerwonej fasoli Azuki.

Anko (jap. 餡子)

Pasta ta stanowi podstawowy składnik wielu  tradycyjnych japońskich słodyczy np. Daifuku, Yokan, Oshiruko itp. Wyrózniamy kilka rodzajów Anko: 

  • Anko jako Tsuban - gotowana , słodzona, ale w całości.
  •  Tsubushian - gotowana, słodzona i zmiksowana do konsystencji pasty - przepis poniżej
  •  Koshian  - gotowana, słodzona, i zmiksowana po uprzednim usunięciu łupinek.
  • Sarashian - anko w proszku.

    Uwaga: Sposób przygotowania Koshi-An rózni się znacznie od Tsubushi-An i Tsuban. Nie wystarczy, jak w tym przepisie,  fasolki ugotować i zmiksować... przepis wkrótce :)

Składniki:

  • 180g  czerwonej fasolki azuki
  • szklanka cukru białego/trzcinowego
  • dużo wody (zaczynamy od 5 szklanek)

Sposób przygotowania: 

Do  wody wsypujemy szklankę cukru, fasolkę i gotujemy tak długo,aż fasolka satnie się miękka. Ugotowaną fasolkę, po odlaniu wody, rozdrabniamy blenderem - nie trzeba już słodzić. Pasta gotowa :)

1 komentarze:

Anonimowy pisze...

kurcze, a czy ta fasolka nie powinna się moczyć wcześniej przez jakiś czas?
Zrobiłam z tego przepisu, jest twarda, grudkowata, a gotowała się jakieś 4 godziny...

Prześlij komentarz

Obserwują: