Ciekawy przepis na kaczkę, który polecam do zaserwowania osobom niezbyt przekonanych do kaczego mięsa. Z "kaczym posmakiem" poradzimy sobie, szpikując filet z kaczki kawałkami imbiru i czosnku. Orientalna marynata wzbogaci mięso o słynne "5 smaków".
Potrzebujemy:
- 2 filety z kaczki
- mango
- rosół drobiowy
- główka czosnku
- kilka cm imbiru
- ocet winny
- sos sojowy jasny i ciemny, lub tylko jasny
- por w plasterkach
- sos chili tao tao
- pieprz syczuański
- cukier trzcinowy
- przyprawa 5 smaków
- olej ( dowolny)
Sposób przygotowania:
Filet z kaczki musimy wyszpikować kawałeczkami czosnku i imbiru - im więcej tym lepiej, kolejno przygotowujemy marynatę do filetów - ilość składników " na oko": sos sojowy ciemny + starty imbir + czosnek wyciśnięty + przyprawa 5 smaków + cukier trzcinowy + pieprz syczuański + olej. Marynujemy filety w przygotowanym sosie 30 min, kolejny wkładamy do miski żaroodpornej i pieczemy w piekarniku - jak długo ,zależy od wielkości filetów.
Sos z mango, a dokładniej chutney z mango: do garnka wlewamy szklankę wody, dodajemy mango pokrojone w kosteczkę i gotujemy 10-15 min. Chutney przyprawiamy rosołem drobiowym, cukrem trzcinowym i octem winnym - chutney powinien mieć wyważony słodko-kwaśny smak.
0 komentarze:
Prześlij komentarz