Kaczka z Mango


Ciekawy przepis na kaczkę, który polecam do zaserwowania osobom niezbyt przekonanych do kaczego mięsa. Z "kaczym posmakiem" poradzimy sobie, szpikując filet z kaczki kawałkami imbiru i czosnku. Orientalna marynata wzbogaci mięso o słynne "5 smaków".



Potrzebujemy:

  • 2 filety z kaczki
  • mango
  • rosół drobiowy
  • główka czosnku
  • kilka cm imbiru
  • ocet winny 
  • sos sojowy jasny i ciemny, lub tylko jasny
  • por w plasterkach
  • sos chili tao tao
  • pieprz syczuański
  • cukier trzcinowy
  •  przyprawa 5 smaków
  • olej ( dowolny)

Sposób przygotowania: 

 Filet z kaczki musimy wyszpikować kawałeczkami czosnku i imbiru - im więcej tym lepiej, kolejno przygotowujemy marynatę do filetów - ilość składników " na oko": sos sojowy ciemny + starty imbir + czosnek wyciśnięty + przyprawa 5 smaków + cukier trzcinowy + pieprz syczuański + olej. Marynujemy filety w przygotowanym sosie 30 min, kolejny wkładamy do miski żaroodpornej i pieczemy w piekarniku - jak długo ,zależy od wielkości filetów.

Sos z mango, a dokładniej chutney z mango: do garnka wlewamy szklankę wody, dodajemy mango pokrojone w kosteczkę i gotujemy 10-15 min. Chutney przyprawiamy rosołem drobiowym, cukrem trzcinowym i octem winnym - chutney powinien mieć wyważony słodko-kwaśny smak.





0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obserwują: